Restaurace roztočí sudy se speciálním pepřovým pivem

Brno, 13. ledna 2012 – Vrcholí masopust a milovníci speciálních piv mají už podruhé příležitost hodování zapít dvanáctistupňovým nefiltrovaným ležákem s jemně pikantní a výjimečnou chutí, kterou mu dodává extrakt ze zeleného pepře. Celkem 5000 sudů s tímto pivem čeká naražení již dnes. Pepřové pivo uvařil „specialista na speciály“ a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Prodávat se bude v celé České republice včetně Brna, oznámila ve své tiskové zprávě pivovarnická skupina Heineken, kam pivovar ve Velkém Březně patří.

pivo_pipa

Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky letos dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák s neobvyklou chutí uvařil podruhé. Celkem 1500 hektolitrů se jako obvykle rozdělí mezi Čechy a Moravu. Stejně jako vloni jím chce uctít masopust, jak sám říká „svátek hojnosti, radosti, dobrého jídla, pití i zábavy, což jsou věci, které by neměly být cizí žádnému člověku“.  Pepřové masopustní pivo ve Velkém Březně vyrobili tradiční klasickou technologií na dva rmuty z českého sladu, žateckého chmele a vody z artézských vrtů. Speciální pivo dále kvasilo v otevřených kádích a dozrávalo v ležáckých tancích při teplotě 2° C. Pivo má navíc neobvyklou pikantní chuť z extraktu zeleného pepře. „Pepřové pivo tak skvěle pomáhá dobrému trávení po bujarém hodování, které přece k masopustu patří. Tímto jedinečným pivem chceme přispět k dobré náladě a dát lidem alespoň na chvíli zapomenout na všední starosti,“ konstatuje Petr Hauskrecht.

Pepřové masopustní pivo přichází s příběhem, které se váže k období masopustu. To trvá poměrně dlouho – od 7. ledna do úterý před Popeleční středou, kdy pro věřící začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Termín těchto svátků jara je jak známo proměnlivý, nicméně letošní masopustní úterý připadá na 21. února. 

Oslavy masopustu jsou velmi staré a vždycky přály jedlíkům. Všichni si totiž měli užít dostatek všeho před obdobím, kdy ještě není nová úroda, a tak se slavila hojnost před střídmějším a postním předjařím. Během masopustu se také často konaly svatby s odůvodněním, že právě tyto svazky budou šťastné a dlouho vydrží. Ve skutečnosti však zejména zabijačky poskytovaly vítanou možnost uspořádat hostinu a všechny podělit výslužkami. 

Velkolepě se podle historických dokladů oslavoval zejména závěr masopustu. Začínal na Tučný čtvrtek, který předcházel poslední masopustní neděli. Tehdy se zabíjela prasata, peklo maso a popíjelo pivo. Hospodyně zadělávaly na koblihy a boží milosti, které smažily na sádle a všechny jimi obdarovávaly. V úterý před Popeleční středou vyrazil po vsi průvod maškar a pochovávala se basa. Zábava a celý masopust končil přesně o půlnoci. Už ráno se šlo do kostela, kde věřící dostávali křížek z popela na čelo. A začal čtyřicetidenní půst.

Seznam téměř 1300 restaurací, kde můžete Pepřové pivo ochutnat, najdete na webových stránkách věnovaných pepřovému pivu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...