Čerstvé potraviny přímo od zemědělce? Diskuse přiblíží možnosti Brňanů

Brno, 20. ledna 2012 – Ekologický institut Veronika zve širokou veřejnost na setkání věnované komunitou podporovanému zemědělství. Návštěvníci Místogalerie v domě Skleněná louka na Kounicové budou mít možnost se v sobotu 21. ledna od 16.00 hodin seznámit s tím, jak funguje komunitou podporované zemědělství u nás i ve světě a zda může tato myšlenka uspět také v Brně. O své zkušenosti se podělí hosté z Anglie a Německa. Institut o tom informuje na svých webových stránkách.

potraviny2

V komunitou podporovaném zemědělství (ve světě známém jako CSA - Community Supported Agriculture) sdílejí sedlák a jeho zákazník rizika a výnosy zemědělského hospodaření bez dalších prostředníků. Komunitou podporované zemědělství vytváří poptávku po existenci drobných rodinných farem, které hospodaří s ohledem na životní prostředí. Zemědělci nevyrábějí potraviny pro anonymní trh s nestabilními cenami, ale pro konkrétní lidi ve svém okolí, kteří je respektují jako důležité členy místního společenství. 
U příležitosti tohoto setkání Ekologický institut Veronika založí první brněnskou skupinu Podporujme svého sedláka, jejímž členem se může stát kdokoliv, kdo chce získat kvalitní potraviny od místního sedláka na celou sezónu. 

Jeden způsob je například takovýto: Zákazník se seznámí s drobným zemědělcem ze svého okolí a předplatí si u něj na několik měsíců předem dodávky zeleniny, ovoce, mléčných výrobků či dalších produktů z farmy. Každý týden či čtrnáct dní si pak z odběrného místa ve městě vyzvedne svůj podíl toho, co se zrovna urodilo. Sedlák má jistotu odbytu a peníze předem, což mu umožňuje investovat do rozvoje svého hospodaření. Zákazník získává sezónní potraviny z důvěryhodného zdroje a může nahlédnout více do toho, jak se pěstují a vyrábějí. Vstup na akci je volný, příspěvky zahraničních hostů budou tlumočeny z angličtiny do češtiny.

Program setkání:

16.00 Přivítání a představení
16.15 Veronika Fišerová, Ekologický institut Veronica: Proč podporovat svého sedláka
16.30 Fabian Kern, GartenCoop: První rok fungování KPZ družstva ve Freiburgu
17.00 Andy Jones, Stroud Community Agriculture: Jak jsme zakládali komunitní farmu v obci Stroud
17.30 Jan-Hendrik Cropp, CSA Freundenthal: Jak jsme zakládali CSA ve Freudenthalu a jak díky tomu dnes hospodaříme.
18.00 Ludmila Pospíšilová, Ekofarma Holubí Zhoř + Veronika Fišerová: Připojte se do nové skupiny Podporujme svého sedláka - návrh fungování
18.30 Prostor pro diskuzi

Zdroj: Ekologický institut Veronica


Související články:

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Kulturní akce v Brně

<<  Říjen 2022  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
101112141516
1718192021
24252627282930
31      
Nejbližší akce
13.10. Agadir uvádí... Moravské souzpěvy..
22.10. ASTROVÍKEND - Dny tajemna a zdraví..