Děti v centru Brna dostanou tři nová hřiště, jedno z nich bude pravěké

Brno, 10. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Do konce roku dostanou děti v centru Brna k dispozici jedno zcela nové a dvě kompletně zrekonstruovaná hřiště. V sobotu to řekl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS). "Na přelomu listopadu a prosince jsme vybudovali zcela nové přírodní hřiště v parku u Pavilonu Anthropos, které je unikátní tím, že je tematicky zaměřeno na pravěk," řekl Šťástka. Dodal, že jednotlivé herní prvky mají podobu stylizovaných fosilií a dominuje jim kostra tyrannosaura. Součástí jsou i pískoviště, lavičky, odpadkové koše, stojan na kola, nové chodníky a zpevněné plochy s mlatovým povrchem.

hriste250

Radnice za hřiště zaplatila necelé dva miliony korun. "Patří k nejrozsáhlejším a nejoriginálnějším z těch, která jsme na veřejných prostranstvích ve správě městské části Brno-střed v posledních letech vybudovali nebo opravili," poznamenal starosta.

Podle Šťástky je těsně před dokončením kompletní rekonstrukce hřiště ve vnitrobloku ulic Bakalovo nábřeží a Polní. "Vzhledem k tomu, že leží naproti naší základní škole, zaměřili jsme jej právě na školáky. Nabídneme jim výhradně lezecké a lanové prvky. Součástí bude i odpovídající tlumící vrstva z barevného litého pryžového recyklátu," popsal hřiště Šťástka. I zde dosáhly náklady na opravy areálu téměř dvou milionů korun.

V samotném závěru roku ještě městská část Brno-střed připravuje rekonstrukci dětského hřiště ve vnitrobloku ulic Tučkova – Kotlářská – Kounicova – Zahradníkova. "Za sedm set tisíc korun tam umístíme zcela nové dřevěné herní prvky s pohyblivými částmi," řekl Šťástka. Odvážné řešení umožňuje radnici podle starosty skutečnost, že do vnitrobloku mají přístup pouze místní obyvatelé a děti z přilehlé mateřské školky, a existuje tedy jen malé riziko případného vandalismu.

Radnice městské části Brno-střed se podle starosty snaží volnočasové vyžití dětí a rodin dlouhodobě podporovat. Svědčí o tom nejen vysoké a pravidelné investice do oprav a budování parků a hřišť, ale i třeba podpora Centra volného času Botanka, mateřského centra Kuřátka a dalších neziskových organizací, nebo pravidelné pořádání aktivit pro rodiny. "Naše úsilí ocenili i organizátoři prestižní soutěže Obec přátelská rodině, v níž se loni městská část Brno-střed umístila na druhém místě v kategorii obcí nad padesát tisíc obyvatel," řekl mluvčí radnice Roman Burián.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...