Inspekce nařídila stáhnout z oběhu vietnamské nudle kvůli vysokému obsahu hliníku

Brno, 2. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila okamžité stažení z oběhu vietnamských nudlí vermicelli, u kterých zaznamenala čtyřicetinásobek maximálního přípustného limitu pro obsah hliníku. Ve středu to řekl mluvčí SZPI Michal Spáčil. "S tak vysokou mírou kontaminace potraviny hliníkem se inspekce dosud nesetkala," uvedl Spáčil. Nejvyšší přípustná hodnota hliníku je 10 miligramů na kilogram. Zjištěné množství v nudlích přitom činilo 442 miligramů na kilogram.

Nudle

Inspekce zjistila hliník ve vietnamských nudlích v balení 500 gramů s datem minimální trvanlivosti do 31. 12. 2012. "Dovozce vydal všechna balení do tržní sítě včetně provozoven bistra. Není vyloučeno, že spotřebitelé mohou mít výrobek s názvem Zvláštní nůdle stále doma. Mohou jej vrátit prodejcům nebo dovozci, kterým je chebská společnost Vivacomex," řekl mluvčí.

SZPI rozeslala informaci ostatním členským státům Evropské unie prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Podle Spáčila ani RASFF dosud nezaznamenal tak vysokou hodnotu hliníku v potravinářském výrobku.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...