Brněnská zoo očekává narození ledních medvíďat

Brno, 1. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Chovatelé v brněnské zoologické zahradě očekávají v půli listopadu narození ledních medvíďat. V úterý to řekl ředitel zahrady Martin Hovorka s tím, že třináctiletá samice Cora je s největší pravděpodobností březí.

medvide250

"Vše nasvědčuje tomu, že lední medvědice Cora v následujících týdnech přivede na svět mláďata. S jistotou to ale neví nikdo," řekl ředitel.

Cora, která představuje jednu z největších hvězd brněnské zoo, je ve vynikající kondici a chovatelé očekávají, že sama v těchto dnech ulehne do porodního boxu. Ten má připraven ve svém brlohu. "Porodní box jsme vybavili kamerami se speciálním zvukovým systémem, aby bylo možné chování medvědice sledovat," řekl Hovorka.

Kvůli možnému porodu také chovatelé už od Cory oddělili jejího partnera. Třináctiletý samec Umca nyní žije v provizorním výběhu a samice má tak k očekávanému porodu medvíďat klid.

Na porod, ale i případné odmítnutí mláďat jejich matkou je brněnská zoo podle ředitele důkladně připravena. "Máme mimo jiné k dispozici i dva inkubátory s ideálními hygienickými i teplotními podmínkami. Chovatelé přichystali i váhy, kojenecké lahve, dudlíky, dětské pleny, dezinfekční prostředky nebo dechové roušky," řekl ředitel.

Upozornil zároveň na možnost, že samice novorozená mláďata zavrhne. Pak podle něj existují dvě možnosti - ponechat volnost přírodě nebo se pokusit o umělý odchov zvířat. "Sám jsem pro to, ponechat rozhodnout přírodu. Pokud se medvíďata skutečně narodí, bude ale velký tlak od spousty lidí, abychom se je pokusili stůj co stůj vypiplat," řekl Hovorka.

Pokud by se pak chovatelé rozhodli mláďata Coře odebrat, museli by samici uspat. K případnému převozu mláďat do inkubátoru mají v Brně připraveno v pohotovosti auto a sterilní box. Samici by pak musel veterinář ihned odebrat krev k výrobě autovakcíny. Lední medvíďata se totiž rodí bez jakékoliv imunity - tu začínají získávat až v okamžiku, kdy se poprvé napijí mateřského mléka. Umělý odchov zvířat je tak vždy velkou sázkou do loterie.

"Ani v případě odebrání mláďat matce není vůbec jisté, zda přežijí," zdůraznil Hovorka. Upozornil, že umělý odchov mláďat je návštěvnicky i mediálně přitažlivou záležitostí - přínos samotným zvířatům je však problematický. "Většina takto odchovaných jedinců se nedožije vysokého věku, má problémy s rozmnožováním nebo agresivitou," shrnul ředitel.

Hovorka přitom nezastírá, že by narození ledních medvídků znamenalo kromě další chovatelské senzace také ekonomickou záchranu zahrady. Ta bude muset totiž pro příští dva roky kvůli ohlášeným úsporám brněnského magistrátu oželet celou pětinu rozpočtu. "Příjmy z přílivu návštěvníků, toužících vidět malá medvíďata, by nás mohly ekonomicky alespoň trochu postavit na nohy," přiznal Hovorka. Běžná návštěvnost brněnské zoo se podle něj pohybuje kolem 230 000 lidí ročně, v případě narození medvíďat by mohla zahrada reálně počítat se stovkou tisíc lidí navíc.

Prvenství v umělém odchovu ledního medvěda v zajetí drží v Česku ZOO v Praze, tam se první mládě narodilo v roce 1942. Zoologické zahradě v Brně se pak podařil jako čtvrté na světě umělý odchov polární šelmy v roce 1976. Světový primát pak náleží ZOO v Moskvě - chovatelé tam dokázali odchovat mládě již v roce 1889.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...