Nová hasičská stříkačka pro brněnské letiště

Brno, 26. ledna 2011 – Představitelům Letiště Brno a Hasičského záchranného sboru dnes jihomoravský hejtman Michal Hašek slavnostně předal novou letištní cisternovou automobilovou stříkačku (CAS) v hodnotě 12 milionů korun. Její pořízení bylo součástí projektu Doplnění infrastruktury letiště Brno-Tuřany, spolufinancovaného z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

hasicska_strikacka-Letiste_Brno250

Doplnění infrastruktury letiště schválila Rada Jihomoravského kraje v roce 2008, kdy byla podána žádost o podporu projektu z evropských prostředků. Výbor Regionální rady Jihovýchod projekt v říjnu téhož roku schválil. Cílem projektu bylo zvýšit bezpečnost provozu letiště a částečně také separovat cestující ze schengenského prostoru a mimo tento prostor.

Hejtman dnes ocenil, že v první etapě projektu byly již zakoupeny dva nízkopodlažní letištní autobusy, které nyní zajišťují komfort a bezpečnost cestujících pro přepravu mezi odbavovacími halami a dopravními letouny. Ve druhé etapě projektu došlo na rozšíření technického vybavení stanice Hasičského záchranného sboru, působícího na mezinárodním letišti Brno-Tuřany nákupem CAS s cílem zvýšit úroveň bezpečnosti provozu letiště a jeho uživatelů a zvýšit technickou připravenost pro akutní zásah v případě krizové situace.

"Přítomnost CAS má bezprostřední vliv na statut letiště a jeho způsobilost zajišťovat služby mezinárodního veřejného letiště," vysvětlil Hašek důvody, které vedly k této investici, na jejímž financování se podílely evropské fondy, státní rozpočet a Jihomoravský kraj. Hejtman řekl, že kraj dbá na zlepšování infrastruktury letiště, jehož zapojení do sítě mezinárodních spojů kraj považuje za jednu z důležitých podmínek dalšího hospodářského i společenského růstu regionu. Na celkových nákladech nákupu autobusů a stříkačky se podílela evropská dotace a státní rozpočet částkou 24 327 500 Kč, kraj přispěl jako příjemce projektu částkou 7 089 500 Kč.

Na základě výběrového řízení koupil Jihomoravský kraj cisternovou automobilovou stříkačku Actros 3360 A 42 6x6 od firmy Ziegler, postavenou na podvozku Mercedes Benz. Stroj je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Požární zásah lze uskutečnit z vozu vodou nebo pěnou, práškem i oxidem uhličitým. Vozidlo je vybaveno také příslušenstvím pro vniknutí do trupu letadla, přetlakovým ventilátorem, základním zdravotním příslušenstvím a detekčními přístroji, mimo dálkově ovládaný osvětlovací stožár je k dispozici i elektrocentrála a sada halogenových lamp k osvětlení místa zásahu.

Zdroj: Jihomoravský kraj


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...