Kraj získá přes 67 milionů za provoz hal na brněnském letišti

Brno, 29. ledna 2021 - Bezmála 67 a půl milionu získá Jihomoravský kraj za provoz hal na jeho pozemcích. Konkrétně 35,2 milionů korun za halu A a 32,2 milionů za halu B (s DPH) – krajští radní schválili na svém středečním jednání smlouvu o zřízení věcných břemen se společností Letiště Brno a.s. Jedná se ještě o penězích za další 3 haly.

hala sklad

„Jihomoravský kraj tak poprvé po letech získá kromě samotného nájmu také peníze z komerčních aktivit, které jsou na jeho pozemcích pod brněnským letištěm realizovány,“ uvedl radní pro investice Vladimír Šmerda. Konkrétně se jedná o haly logistického centra společnosti Letiště Brno a.s.

Jak následně dodal radní Šmerda, za 22,324 milionu korun také hodlá Jihomoravský kraj vykoupit některé pozemky pod svým letištěm, které nejsou v jeho majetku. Tento záměr doporučili krajští radní schválit zastupitelstvu. Pozemky o celkové ploše cca 16 000 m2 jsou pod přistávací a pojezdovou dráhou s přilehlými plochami v oploceném areálu mezinárodního veřejného letiště Brno-Tuřany. Kupní cena byla stanovena na základě znaleckého posudku.

Pozemky letiště od počátku používalo jako svoji součást, přitom ale nejsou ve vlastnictví kraje. My teď po dlouhých letech tento stav napravujeme, aby došlo ke sjednocení vlastnictví pozemků a letištní infrastruktury, která se na nich nachází,“ vysvětluje radní Vladimír Šmerda.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...