Novinky brněnských vinoték – duben 2024
Brno, 2. dubna 2024 – Dubnovým novinkám brněnských vinoték vévodí polosuchá vína. Hravá, ovocná, s trochou zbytkového cukru navíc – přesně taková vína jaru sluší.
Ryzlink vlašský Mineral 2022 pozdní sběr, polosuchéVinařství Filip Mlýnek Elegantní, jasně slámově žlutá barva. Složitá aromatika květů a broskví, s minerálními podtóny v chuti. Plné svěží minerální víno, v závěru s tóny citrusů. Kyseliny 7,9 g/l, zbytkový cukr 9,5 g/l, extrakt 27,5 g/l a alkohol 13,5 %.
FreshSecco Veltlínské červené rané 2022 moravské zemské víno, suchéVinařství Baláž Bílé víno se zbytkovým cukrem 3,3 g/l, kyselinami 6,6 g/l a alkoholem 12 %. Světle žlutá barva, jemné perlení. Nos vína je čistý s projevem po vyzrálém ovoci a jemné květnatosti. Patro vína je suché s osvěžující limetkovou kyselinou, vyzrálým ovocně-květinovým projevem, jemným perlením a středně dlouhou dochutí. Doporučujeme jako letní aperitiv, welcome drink, k bílým drůbežím masům a nezrajícím sýrům. Moravica sekt brut, jakostní šumivé vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Šumivé bílé víno připravené metodou charmat. Sekundární kvašení probíhá v nerezových tlakových nádobách s následným zráním na kvasničních kalech. Aroma čerstvých limetek a angreštu doprovází v chuti svěží "křupkavé" kyseliny s dropsovým ovocem a výrazným perlením v závěru. K čerstvým sýrům, dietním úpravám sladkovodních ryb nebo salátům z čerstvého ovoce. Alkohol 11,5 %. Frizzante Muškát moravský 2021 moravské zemské víno, polosuchéVinařství Pavel Veselský Jemně zlatavá barva se studeným podtónem a vyšší viskozitou. Středně intenzivní odrůdově typická aromatika nasládlých květů, připomínající květy pomerančovníku. V chuti je víno vyzrálejší a harmonické s dominantním ovocným projevem zralých broskví a žlutých jablek, jež doplňují podtóny zralých rynglí. Víno má střední perlení. Je vhodné ho snoubit s broskvovou marmeládou nebo koláčem. Alkohol 12 %, zbytkový cukr 13,6 g/l, kyseliny 6,7 g/l. Pinot - Chardonnay extra brut 2019 jakostní šumivé vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Sekt je připraven technologií Méthode Traditionnelle, kvašením v láhvi a následným zráním po dobu minimálně 24 měsíců. Buket kandovaného ovoce s cereáliemi v medové krustě doprovází vápencovo-sprašová mineralita s pikantními kyselinami v závěru. K tuňáku ve vlastní šťávě se středoevropskými bylinkami, citronovou trávou a mangovou salsou nebo variacím krevet a plodů moře. Alkohol 12,5 %. Ryzlink vlašský 2021 výběr z hroznů, suchéVinařství WALDBERG Víno barvy odstínu starého zlata, s jemnou vůní sušených bylinek a slaměnky. Chuť je plná, minerální a šťavnatá, se stopou vlašských ořechů. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 4,2 g/l, kyseliny 5,9 g/l a bezcukerný extrakt 22,9 g/l. Pálava 2023 pozdní sběr, suchéVinařství Vajbar Vlajková loď vinařství opět vyráží na svou plavbu. Překvapivě suchá, přesto plná a bohatá. I přes to, že je hitem již několik let, stále se najdou tací, kteří nevěří, že může být Pálava suchá. Barva je světle zlatá. Vůně je plná, široká a barvitá. Najdeme tu květy bílé růže, jitrocel a zralé citrusy i kůru. Chuť je oblá, šťavnatá a výrazná, svěže suchá. Košík zralého letního ovoce se tu snoubí s kořením, jitrocelovým sirupem a citrusy. Dlouhá dochuť plná koření s červeným grepem v závěru. Doporučujeme ke kachně na pomerančích. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 6,9 g/l, kyseliny 6,1 g/l. Rulandské šedé 2022 pozdní sběr, suchéVinařství LAHOFER Plné, extraktivní a harmonické víno zářivé barvy vyzrálého citrónu, s jemnou minerální vůní ozdobenou tóny sušené hrušky a mandarinkové kůry. Mohutné tělo rulandy doprovází vyrovnaná a sympaticky minerální chuť, ovocitá šťavnatost s převládající hruškovou stopou a svěží citrusový závěr. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 5,8 g/l, kyseliny 6,7 g/l a bezcukerný extrakt 29,4 g/l. Ryzlink rýnský 2019 pozdní sběr, suchéVINAŘSTVÍ JAKUBÍK Kořenité minerální víno s tóny lipových květů, zeleno-žluté barvy, lehké petrolejové tóny. Zbytkový cukr 2,2 g/l, kyseliny 7,8 g/l, bezcukerný extrakt 22,8 g/l, alkohol 12,5 %. Doporučení k předkrmům, rybám, zejména pstruhům, lehké pokrmy z drůbeže, těstovinové a zeleninové saláty.
|
Muškát moravský 2023 pozdní sběr, polosuchéVÍNO BLATEL Víno je světle žluté barvy se zelenkavými odlesky s velmi příjemnou svěží vůní meruňky, bílé broskve a citrusového ovoce. V chuti můžeme cítit meruňkovou marmeládu, pomerančovou kůru a citrusy. Krásně se snoubí cukr s hravou, šťavnatou kyselinkou. Při ochutnání tohoto vína si dokážeme představit přímo hrozen utržený ve vinici. Víno se hodí ke kuřecím masům, jemným paštikám, chřestu, smetanovým dezertům a čerstvým sýrům. Bílé víno s 12,0 % alkoholu, 10,4 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Muškát moravský 2022 moravské zemské víno, polosuchéVinařství Hulata Víno má barvu lipového květu, který můžeme cítit i ve vůni. Chuť je výrazně ovocná, typicky muškátová s příjemnou harmonií kyselin. Vhodné podávat k rybám a jemným paštikám. Kyseliny 5,6 g/l, zbytkový cukr 12,3 g/l, alkohol 12,0 %.
Solaris Fresh Collection 2023 výběr z hroznů, polosuchéVÍNO HRUŠKA Bílé víno s 13,5 g/l zbytkového cukru, 6,2 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Bohatá, ovocná vůně evokuje zralé broskve a nektarinky s tóny bezinkové šťávy. Opulentní, plná chuť připomíná sladké rozinky. Svěží kyseliny příjemně harmonizují se zbytkovým cukrem. Víno vhodné pro lidi trpící "histaminovou intolerancí". Obsah histaminu menší než 0,25 mg/l! Pálava LVA 2022 pozdní sběr, polosuchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Jemná vůně kvetoucích pomerančovníků a poupat růží doprovází v chuti kompotované liči s odstíny jablečného závinu v dochuti. K domácí paštice z husích jater, grilovanému filetu z candáta s piniovou omáčkou. Překvapí s jemně zrajícími sýry. Alkohol 13,5 %. Tramín červený Harmony 2022 pozdní sběr, polosuchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny pochází z integrované produkce s regulovanou sklizní a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním v 6 000l sudu z francouzského dubu. Kořenitý buket planých růží, citronové trávy a medových pláství doprovází v chuti zavařené mandarinky a kompotované litchi s kandovanými citrusy v závěru. Ke kachním foie gras s pyré z karamelizovaných jablek. Elegantně doplní pikantní zrající sýry s oranžovou plísní na povrchu. Alkohol 13,5 %. Rinot BIO pozdní sběr, polosuchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny pochází z ekologické produkce s limitovanou sklizní a jsou zpracovány technologií řízeného kvašení s dlouhodobým zráním na jemných kvasničných kalech. Výrazně nazrálý rulandový buket s pečenou karambolou a zavařenými rynglemi doprovází v chuti propoliso-medové tóny s bohatou kořenitostí v závěru. K humřímu koktejlu s avokádem, nebo raviolám plněným telecím ragú s lanýžovou omáčkou. Nádherně se snoubí se zrajícími polotvrdými sýry s horskými bylinkami. Bílé vín os 15 % alkoholu.
Rosé Kolberk 2022 moravské zemské víno, polosuchéVinařství Hulata Víno pochází z viniční trati Kolberk z vinice staré padesát let. Je to cuvée z tradičně pěstovaných odrůd – André, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe. Barva vína je jahodová. Ve vůni můžeme cítit ovocné tóny, zejména přezrálé třešně, chuť je jemná, sametová. Podáváme k těstovinám a k drůbežímu masu. Kyseliny 5,5 g/l, zbytkový cukr 11,1 g/l, alkohol 12,0 %. Zweigeltrebe klaret 2023 moravské zemské víno, polosladkéVinařství Damborský Barva je jemně narůžovělá, ústřicová se stříbrným podtónem. Víno má ovocnou vůni s malinovým nádechem, odráží se zde bobulové, lesní ovoce ve svěží variantě. Chuti dominuje nasládlost a tropické ovoce, intenzivní je v tomto víně žlutý meloun, mango a liči. Celý dojem vína harmonizuje krémové aroma, které přechází i do chuti. Ideální je snoubit víno s krémovými dezerty s ovocnou polevou. Alkohol 10,5%, zbytkový cukr 38 g/l, kyseliny 8,7 g/l. Agni barrique 2018 výběr z hroznů, suchéVinařství Kněží hora Víno temně červené barvy, výrazné vůně po jeřabinách, muškátovém květu a fialek. V chuti převládají jeřabiny, jemné tóny čokolády a zbytek třísloviny z přezrálých jeřabin. Víno zrálo v dubovém sudu barrique. Agni představuje aromatickou odrůdu, která vznikla křížením odrůd André a Irsai Oliver. Zbytkový cukr 0,04 g/l, kyseliny 5,0 g/l, alkohol 14 %. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Přehled vinoték – duben 2024
BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
HUL – Vinotéka Hulata
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
SVO – Vinotéka Svoboda
U3K – Vinotéka U Tří knížat
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VMH – Vinotéka Moravský hrozen
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVK – Vinotéka V Kopečku
Více v: Přehled brněnských vinoték
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |