Moravská a česká vína si z Berlína přiváží sadu zlatých medailí

Berlín, 26. března 2023 – První z letošních soutěží vín patřící do seriálu Zlaté ligy byla pro moravské a české vinaře opravdu zlatá. Ze zimního kola 26. Berliner Wein Trophy si odvážejí krásných 23 zlatých a navíc i jednu velkou zlatou medaili. Účast vín z České republiky organizačně zajistila iniciativa Winesupporter.com a finančně ji podpořil Vinařský fond.

vina vystava berlin nvc

Nejúspěšnějším z našich vinařů byl Ing. Miroslav Volařík z Mikulova. Jeho Pálava 2021 výběr z cibéb z viniční tratě Purmice získala pro Českou republiku velkou zlatou medaili a další tři jeho vína byla oceněna medailí zlatou. Vinařství Krist z Milotic dosáhlo na pět zlatých medailí, Bohemia Sekt, Rodinné vinařství Vican a Chateau Bzenec na tři. Dvě zlaté medaile za červená vína, mj. za tradiční odrůdu Frankovka ročníku 2020, pak patří vinařství Štěpána Maňáka.

„Jednohlasný názor všech porotců letos zněl: Kvalita všech vín je vynikající a předčí všechna očekávání! Vysoký počet zlatých medailí tedy není žádným překvapením,“ sdělil JUDr. Luboš Bárta za iniciativu Winesupportter.com, která organizovala společnou účast vín z ČR, a dodal: „pravidla OIV obsahují požadavek, že medaili může získat pouze 30 % nejlepších vín v každé kategorii. Právě kvůli tomuto omezení jsou medaile tak ceněné. Na druhou stranu to ale bohužel znamená, že 70 % vín zůstane bez ocenění, navzdory tomu, že jejich bodový zisk by jim podle stobodového schématu za jiných okolností zajistil přinejmenším stříbrnou medaili. Zlatých a stříbrných medailí ,pod čarouʼ utrpěli naši vinaři letos na čtyři desítky.“

Do letošního ročníku Berlin Wine Trophy 2023 - Winter Tasting bylo přihlášeno více než 8300 vín z bezmála třiceti zemí, z toho 71 vín z České republiky. Během osmi dnů degustovalo za přísných pravidel OIV (Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno) a UIOE (Mezinárodní unie enologů) a pod notářským dohledem 230 porotců. Mezi degustátory zasedl z Česka Milan Nemrava, místopředseda Asociace hotelů a restaurací, který neskrýval emoce: „Jsem na vás hrdý, kluci vinaři moravští, po celý den se tu mluvilo o vašich vínech. Nakonec Milan Vašíček večer otevřel svůj Sylván a všechny posadil fakt na zadek!“ Dále pak v soutěži hodnotili Lucie Šimonová, Pavel Krška, Milan Vašíček a česky mluvila i oblíbená česko-německá sommelierka z Rheinbachu Radka Pölking.

Zlatá liga (Golden League) je seriál čtyř soutěží (Berlin Wine Trophy zima a léto, Asia Wine Trophy a Portugal Wine Trophy). Zde se každému přihlášenému sečtou všechny stříbrné, zlaté a velké zlaté medaile za kalendářní rok. Ten, kdo dosáhne nejvíce medailí pak získává titul vítěze a drží tak ve svých rukou neoficiální světový pohár vinařského průmyslu.

Zdroj a foto: NVC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...