Moravští vinaři ovládli mezinárodní soutěž vín Muvina na Slovensku

Brno, 21. června 2018 – Na letošním ročníku mezinárodní soutěže Muvina Prešov získali naši vinaři 4 tituly Šampiona a 47 zlatých medailí. Účast našich vín finančně podpořil Vinařský fond, organizačně ji zajišťovalo Národní vinařské centrum.

vino vinobrani vinomanie

Moravským a českým vinařům se podařilo získat hned čtyři z šesti nejvyšších ocenění soutěže, tedy tituly Šampionů v kategoriích bílá suchá vína, ostatní bílá vína (polosuchá a polosladká), červená vína a šumivá vína. Tituly Šampionů v kategorii růžových a přírodně sladkých vín si rozdělili slovenští a maďarští vinaři.

„Přírodní podmínky, skladba odrůd a vinařský styl se v zemích střední Evropy, které byly na soutěži zastoupeny zdaleka nejvíce, příliš neliší. O to hodnotnější jsou pak ocenění, v kterých se tak nepromítají osobní preference či patriotismus porotců, ale výhradně kvalita představených vín. A kvalita byla letos jednoznačně na straně vinařů z Moravy,“ komentoval úspěch Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a porotce letošního ročníku.

Soutěž Muvina Prešov probíhá pod patronátem Mezinárodní organizace pro révu a víno. Kromě ing. Babisze v komisích zasedli také další profesionálové z České republiky např. Vladimíra Seidlová, Josef Valihrach, Josef Valihrach ml., Radomil Baloun, Pavel Lacina nebo Vojtěch Masařík.

Tituly Šampionů získala vína:

  • Kat. bílá suchá vína: Solaris, pozdní sběr 2017, Vinařství Šilinek
  • Kat. bílá ostatní vína (polosuchá, polosladká): Tramín červený, bobulový výběr 2016, ZD Sedlec u Mikulova
  • Kat. červená vína: Merlot, pozdní sběr 2015, Habánské sklepy s.r.o.
  • Kat. šumivá vína: Bohemia Prestige brut 2016, Bohemia sekt a.s.

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...