Naši vinaři získali loni na světových výstavách rekordních 728 medailí

Brno, 11. ledna 2018 – Rok 2017 opět potvrdil neustále rostoucí kvalitu moravských a českých vín a stal se historicky neúspěšnějším medailovým rokem. Z mezinárodních soutěží si totiž naši vinaři odvezli celkem 728 medailí, což je o 83 více než v roce 2016 a o 228 více oproti roku 2015.

vino bile cervene

Mezi oceněními se objevily nejen zlaté, stříbrné a bronzové medaile, ale také úctyhodných 9 šampionů, tedy ocenění pro vína mimořádné kvality, která ve svých kategoriích nenašla konkurenta.

„Vinaři i jejich zákazníci velmi dobře vědí, že u nás vznikají vynikající vína, ale až srovnání s těmi nejlepšími na mezinárodních soutěžích přináší potvrzení, že nejde jen o subjektivní vnímání a preferenci domácích produktů,“ komentoval mimořádně úspěšný rok 2017 Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu a dodal: „Zatímco v předloňském roce slavili naši vinaři rekordní úspěchy zejména díky vínům výjimečného ročníku 2015, loňské úspěchy ukazují, že kvalita našich vín je bezpochyby světová bez ohledu na aktuální přízeň či nepřízeň přírody.“

Kvalitu vinařství jistě dokládá i obdržených 9 ocenění Šampion a 2 platinové, 27 velkých zlatých a 177 zlatých medailí!

Největší úspěchy roku 2017

  • Vinařství Horák získalo ocenění Šampion na soutěži Vinalies Internationales v nejnabitější kategorii bílých vín za Hibernal, výběr z hroznů, 2016. V roce 2016 obdržel taktéž titul Šampion, ale mezi růžovými víny za Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015.
  • Další 4 Šampiony moravští a čeští vinaři získali na soutěži vín MUVINA Prešov pro Pálava, pozdní sběr 2016, Vinařství Lahofer a.s., Ryzlink rýnský, slámové víno 2015, Vinné sklepy Lechovice, Rulandské modré, pozdní sběr barrique 2015, Vinařství Hruška s.r.o. a pro sekt Chardonnay Prestige brut 2015, Bohemia sekt a.s.
  • Dva Šampiony získalo v roce 2017 vinařství Znovín Znojmo. Jednoho z izraelské soutěže Terravino pro Ryzlink rýnský 2015, ledové víno a druhého z Concours des Grands Vins Blancs du Monde pro Rulandské bílé, pozdní sběr 2016.
  • Za Ryzlink vlašský, výběr z hroznů 2009 získalo titul Šampion vinařství Vinselekt Michlovský v soutěži z Concours des Grands Vins Blancs du Monde.
  • Vinařství Bohemia Sekt si odvezlo titul Šampion z vinařské soutěže Vino Ljubljana za Bohemia Sekt Prestige Brut 2014.
  • Nevídaný úspěch sklidilo vinařství Sonberk v soutěži Decanter World Wine, které obdrželo 2 platinové medaile – jednu za nejlepší suché aromatické víno (V.O.C. Pálava 2015) a druhou za nejlepší české sladké víno (Ryzlink rýnský 2014).
  • Úspěšná byla pro naše vinaře i soutěž San Francisco International Wine Competition, kde získali 3 velké zlaté medaile. Vinařství Bojanovský sklep za Ryzlink rýnský 2016, rodinné vinařství Vican za Pálavu výběr z hroznů 2016 a Vinný Dům za Frankovku rosé, pozdní sběr 2016.
  • Nejvíce medailí (240) obdržela moravská a česká vinařství na soutěži AWC Vienna. 

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...