Šampion Salonu vín pro rok 2013: Chardonnay z Bzence

Mikulov, 11. ledna 2013 – Chardonnay 2011, pozdní sběr ze slovácké vinařské podoblasti obstálo v konkurenci téměř sedmi set vzorků, které prošly do národního kola soutěže. Nejlepší víno České republiky pro rok 2013 vybrala odborná komise společně se stovkou vzorků, která bude umístěna v prestižní kolekci Salonu vín na zámku ve Valticích. O výsledcích hodnocení informovalo Národní vinařské centrum.

salon_vin_vitez_bzenec

Nejlepší víno České republiky pro rok 2013 vybrali zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnotící komise. „Jedná se o unikátní menší šarži čtyř tisíc kusů. Patří do řady Chateau Collection Reservé, která je určena převážně pro gastronomii. Hrozny pocházejí z vlastních vinic z Vracova, viniční trati Klínky, která je cca 13 let stará. Ocenění je pro nás velkým úspěchem i vzhledem k tomu, že titul Šampiona získala naše společnost již před dvěma lety," říká Bořek Svoboda, generální ředitel Zámeckého vinařství Bzenec. Vůně vína je podle něj velmi intenzivní a přitom jemná, s projevem čerstvého žlutého ovoci přecházející do medových tónů. Chuť je plná a velmi strukturovaná, se svěží kyselinou, s náznakem zralých citrusů.

Z 1622 vzorků přihlášených do Národní soutěže vín v jednotlivých vinařských podoblastech Moravy (velkopavlovické, mikulovské, slovácké, znojemské) a vinařské oblasti Čechy se na základě udělených nominací přihlásilo do prvního kola Salonu vín – národní soutěže vín 2013 692 vzorků, z nichž 200 postoupilo do druhého kola. V druhém kole hodnocení byla kromě titulu Šampiona, vítězů jednotlivých kategorií a nejlepší kolekce vybrána také stovka nejlepších moravských a českých vín pro rok 2013, oceněných titulem Salon vín České republiky.

Konečné výsledky soutěže, a tedy i složení Salonu vín ČR pro rok 2013 budou představeny 12. února na tiskové konferenci v Praze. Nová expozice Salonu vín ČR bude otevřena 1. března na zámku ve Valticích. „Salon vín ČR je naší chloubou. Podařilo se nám vybudovat mimořádný vícekolový systém hodnocení a oceňování moravských a českých vín, který je navíc korunován prestižní celoroční degustační expozicí. Díky účasti těch nejlepších degustátorů mají pak spotřebitelé v Salonu vín jasnou a prověřenou záruku výjimečné kvality vín," vysvětluje ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

salon_vin_pruh1

Degustátoři Salonu vín při odborném hodnocení, foto: NVC

Systém Salonu vín – národní soutěže vín

Celý systém hodnocení vín se skládá z několika stupňů. Pět základních soutěží pod názvem Národní soutěž vín probíhá v jednotlivých vinařských podoblastech a mají možnost nominovat úspěšná vína do prvního, už celostátního kola soutěže. Jedná se o pět soutěží podle jednotlivých podoblastí Moravy (velkopavlovické, mikulovské, slovácké, znojemské) a soutěž vinařské podoblasti Čechy. Byla také stanovena minimální bodová hranice pro postup do 1. kola soutěže na 78 bodů.

Podoblast  Počet vzorků přihlášených do Národní soutěže vín  Postoupilo
Velkopavlovická 486 331
Mikulovská 438 277
Slovácká 388 361
Znojemská 253 165
Čechy 57 17
Celkem 1622 1051

 

 

 

 

 

 

Z jednotlivých nominačních kol všech čtyř vinařských podoblastí na Moravě a z oblasti Čechy se sestaví účastníci 1. kola soutěže, které přímo vede k titulu Salon vín, proto už také nese označení Salon vín - národní soutěž vín. Tato vína jsou hodnocena na přelomu listopadu a prosince a postupuje z nich do 2. kola 200 vín. Finálové 2. kolo, které probíhá v polovině ledna, rozhoduje o vítězi (Šampionu) celé soutěže, vítězích jednotlivých kategorií, nejlepší kolekci přihlášených vín a hlavně o složení Salonu vín ČR pro příslušný rok. Podmínkou zisku titulu Salon vín ČR je ocenění minimálně 80 body.

degustacni_expoziceDegustační expozice Salonu vín

Ve zrekonstruovaném sklepení státního zámku ve Valticích je pak Salon vín prezentován v podobě celoroční degustační expozice. Vína zde jsou k dispozici veřejnosti, která má možnost ochutnat kterékoliv ze zde uložených vín. Vína uložená v Salonu vín jsou určena výhradně ke vzdělávání návštěvníků o víně a propagaci a podpoře našeho vinařství tím, že široká veřejnost, včetně zahraničních návštěvníků, má možnost naše nejlepší vína ochutnat na jednom místě a v důstojných podmínkách a zároveň se dozvědět všechny podstatné informace o každém víně i výrobcích, jejichž vína budou v Salonu vín České republiky zastoupena. Vína je zde možno také zakoupit, ovšem pouze po jednotlivých láhvích a tento nákup není určen obchodníkům vínem za účelem dalšího obchodování. Součástí sklepních prostor Salonu vín je také naučná expozice o našem vinařství a vinařských oblastech a také prodejna dárkového balení na láhve, vinařské literatury, degustátorských skleniček, sommelierských potřeb atd.

Salon vín – národní soutěž vín ČR je nejvyšší soutěží vín v ČR. Pořádá ji Národní vinařské centrum, o.p.s., a jako jediná soutěž vín u nás má oficiální garanci profesní svazové organizace – Svazu vinařů ČR. Ročník 2013 bude již 13. ročníkem.

Zdroj: NVC a Omnimedia


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...