Soutěž Vinařství roku 2012 se blíží do finále. Vítěze poznáme na konci března

Velké Bílovice, 10. ledna 2013 – Prestižní soutěž Vinařství roku 2012 je v plném proudu, šestici finalistů budeme znát už koncem ledna. Kdo převezme žezlo po rodinném vinařství Františka a Hany Mádlových? Jasno bude 28. března, kdy v rámci slavnostního večera v pražské Lucerně odborná porota ocení nejlepší vinařství za jeho snahu v průběhu uplynulého kalendářního roku.

vitezny_frantisek_madl_v

Zásadní změnou proti předchozím ročníkům je, že se vinařství nyní mohou do soutěže přihlásit sami. „S ohledem na nestabilitu a aféry, které se objevily na trhu s alkoholickými nápoji v roce 2012, jsme se rozhodli pro změnu. Pro ještě větší transparentnost a zpřísnění pravidel. Tyto kroky by měly přispět k dalšímu kvalitativnímu posunu soutěže i samotných vinařství ucházejících se o tak prestižní titul," uvádí předseda Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray a dodává: „Proto také oceňujeme odvahu těchto firem respektovat nová pravidla a podrobit se přísnějšímu hodnocení než tomu bylo v minulosti."

V letošním roce se o postup mezi finálovou šestici utká 19 vinařských společností, které řádně splnily striktní kritéria výběru. Nezávislí odborníci z nich vyberou šest firem (tři fyzické a tři právnické osoby), které budou bojovat o titul Vinařství roku 2012. O vítězi a nositeli ocenění rozhodne v průběhu ledna porota složená ze zástupců vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Vinařského fondu a Asociace sommelierů ČR na základě posouzení objektivních a subjektivních kritérií u jednotlivých vinařství.

Vítěz letošního ročníku soutěže bude vyhlášen na slavnostním galavečeru 28. března ve Velkém sále paláce Lucerna. Současně zde budou oznámeny výsledky i v dalších kategoriích jako je cena veřejnosti, cena za nejlepší literaturu propagující víno a cena za kvalitní novinářskou práci propagující víno. Nově bude předána také cena významné vinařské osobnosti s celoživotním přínosem pro tento obor a mladému vinaři – enologovi do 38 let.

Soutěž Vinařství roku je na rozdíl od jiných vinařských soutěží v ČR postavena na komplexním posuzování vinařských společností – tedy nejen na základě kvality vyráběného vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství. A které z vinařství má tedy největší šanci na úspěch? „Zjednodušeně řečeno je to vinařství, které produkuje nejlepší vína a současně je nejlépe řízeno," říká s úsměvem Nyitray.

Soutěž vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem a za významné podpory Vinařského fondu ČR a také České spořitelny a.s. a dalších partnerů.

Zdroj: Svaz vinařů ČR, foto: František Mádl s oceněním za rok 2011, Národní vinařské centrum


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...