Dva roky staré Rulandské šedé ze Znovínu šampionem Grand Prix Vinex 2012

Valtice, 12. února 2012 (MEDIAFAX) - Šampionem mezinárodní soutěže Grand Prix Vinex se ve Valticích na Břeclavsku stalo slámové Rulandské šedé, vyrobené v roce 2010 ve Znovínu Znojmo. V neděli to sdělil ředitel soutěže Pavel Krška.

vinex-grand-prix2012-znovin250

Grand Prix Vinex patří mezi nejprestižnější mezinárodní soutěže vín, které se konají na území České republiky. Přehlídka špičkových vín má devatenáctiletou tradici. Organizátorem soutěže je již druhým rokem Národní vinařské centrum ve spolupráci se společností Veletrhy Brno a Svazem vinařů České republiky.

O přízeň degustátorů Národního vinařského centra ve Valticích se letos podle Kršky ucházelo celkem 323 vín z 12 států Evropy, Ameriky a Austrálie. Největší zastoupení mezi dvanácti zúčastněnými zeměmi měla tuzemská vína, kterým nejvíce konkurovala produkce ze Slovenska a Rakouska. Mezi soutěžícími však nechyběla ani vína z Francie, Španělska, Německa, Itálie, Maďarska, Moldávie nebo z Austrálie, Nového Zélandu a Chile.

Výběr šampiona byl podle Kršky velmi vyrovnaný. "Vítěznému rulandskému ze Znovínu šlapaly na paty slovenský Veterlín od Eleska, maďarské tokaje a další naše vína, třeba chardonnay od Richarda Tichého, vlašský ryzlink od Ondřeje Havrana nebo třeba cuvée Rulandského bílého a Sauvignonu od Josefa Valihracha," upřesnil Krška.

Loňské vítězství za nejlépe ohodnocenou kolekci vín obhájilo Vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře na Břeclavsku. To se svým cuvée bílé rulandy a tři roky starého sauvignonu vyhrálo i v kategorii polosuchých bílých vín. Organizátoři pak ocenili i vítězná vína v šesti kategoriích, zvlášť vybrali vítěze kategorie mezi šumivými víny a rozdělili i tři ocenění Národní vítěz.

Umístění v soutěži si vinaři vysoce cení. Pořadí totiž stanoví přísný, avšak spravedlivý systém bodování. Ten nastavuje limit pro udílení medailí, které organizátoři přidělují podle počtu dosažených bodů, a nikoliv jak je ve většině soutěží zvykem, podle umístění vína v kategorii. Množství medailí navíc nesmí přesáhnout 30 procent zúčastněných vín. Tím si Grand Prix vinex podle Kršky udržuje prestiž jak mezi samotnými producenty, tak mezi gurmány.

S vítěznými víny z letošního ročníku soutěže se bude moci veřejnost poprvé seznámit na potravinářských veletrzích Vinex/Salima, které se konají od 28. února do 2. března na brněnském výstavišti. Během veletrhu se uskuteční i slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen.


Na základě hodnocení vín v komisích a subkomisi pro výběr Championa byla udělena tato ocenění:

CHAMPION
Rulandské šedé 2009 slámové víno, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., Česká republika

Nejlépe hodnocená kolekce
Vinařství Josef Valihrach, Česká republika

Vítěz kategorie A1 – Bílá vína suchá (do 4 g/l)
Chardonnay 2010 výběr z hroznů, Ing. Richard Tichý, Česká republika

Vítěz kategorie A2 – Bílá vína polosuchá (4,1 - 12 g/l)
Cuvée Rulandské bílé+Sauvignon 2009 moravské zemské víno, Vinařství Josef Valihrach, s.r.o., Česká republika

Vítěz kategorie A3 – Bílá vína polosladká (12,1 - 45 g/l)
Ryzlink vlašský 2010 výběr z hroznů, Ondřej Havran, Česká republika

Vítěz kategorie C1 – Červená vína suchá (do 4 g/l)
Veterlín 2009 akostné značkové víno, ELESKO a.s., Slovenská republika

Vítěz kategorie C2 – Červená vína ostatní (4,1 - 45 g/l)
Cabernet Moravia 2010 moravské zemské víno, Kosík vinařství – MUDr. Pavel Kosík, Česká republika

Vítěz kategorie D – Vína přírodně sladká - bílá, růžová a červená (nad 45 g/l)
Rulandské šedé 2009 slámové víno, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., Česká republika

Vítěz kategorie F – Šumivá vína
Louis Girardot brut 2008 jakostní šumivé víno, BOHEMIA SEKT, s.r.o., Česká republika



Ocenění „Národní vítěz“ získala nejlépe hodnocená vína ze zemí, z nichž se zúčastnilo min. 10 vzorků:

Národní vítěz - Česká republika - Chardonnay 2010 výběr z hroznů, Ing. Richard Tichý

Národní vítěz - Rakousko – Veltlínské zelené 2010 Weinviertel DAC, Nekham Josef jr/Weingut Nekham

Národní vítěz - Slovenská republika – Veterlín 2009 akostné značkové víno, ELESKO a.s.


Jiří Nováček, foto: Národní vinařské centrum


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...