Gastro 2024 nově jako soutěžní výstava vín

Brno, 12. března 2024 – Nákupní přehlídka vín Gastro vstupuje letos do svého již 39. pokračování s výraznou změnou. Nově se se statut mění na soutěžní výstavu vín. A přibylo i motto "víno, které chutná Brnu".

Gastro 2024 2 600x400

Nově se tedy Gastro 2024 stává plnohodnotnou mezinárodní soutěží vín. Pro zasvěcené toto ale není úplným překvapením. Orgnaizátor akce, Moravská banka vín, má totiž za sebou 20 let zkušeností s pořádáním úspěšné soutěže vín Grand Prix Austerlitz. Po loňském uzavření této akce se tedy přenesení osvěčeného modelu do nové soutěže nabízí.

"Tento nápad v nás dozrál po tom, co jsme v roce 2023 ukončili po 20 úspěšných ročnících projekt Grand Prix Austerlitz. Pro vinaře to má přínos ten, že se jedná o soutěžní přehlídku vín a tudíž se budou rozdávat medaile," vysvětlil Stanislav Šida z pořádající Moravské banky vín.

Nová akce získala záštitu primátorky města Brna JUDr. Markéty Vaňkové. Možná i proto má soutěž nové zvučné motto: "víno, které chutná Brnu". Oceněná vína z letošního ročníku soutěže budou mít na medailích logo města Brna. Vína budou nabízena do firem a úřadů na území Brna jako prezentační dárky.

Grand Prix Austerlitz vyhlásil vítěze 2 600x400

O souteži Gastro 2024 – víno, které chutná Brnu

Soutěž je otevřena pro všechna vína vyrobená z hroznů révy vinné, která splňují podmínky statutu soutěže. Systém výstavy je zaměřen jak na soutěžní, tak i obchodní stránku, včetně propagace vinařství a jejich produktů. Soutěž má mezinárodní charakter a je vymezena pro vína:

  1. Moravská a česká (vystavovatelé)
  2. Ostatní země světa (vystavovatelé)
  3. Samostatná nesoutěžní sekce ročníku 2023 (malovinaři – vína od drobných pěstitelů/zahrádkářů)

Samotná vína, která splní všechny podmínky statutu soutěže, budou ohodnocena stobodovým systémem mezinárodní unie enologů. Nejúspěšnější vzorky obdrží stříbrné medaile (minimum 86 bodů) a zlaté medaile (minimum 90 bodů). Víno s nejvyšším počtem dosažených bodů od hodnotící komise získá titul "Šampion výstavy"

Vybírat se bude také Nejlepší kolekce vín. A to podle průměrného hodnocení přihlášených a hodnocených vzorků od každého vinaře. Do této kategorie budou zařazeni pouze soutěžící, kteří přihlásili 4 a více vín.

Specifikem soutěže je zveřejnění výsledků až po veřejné ochutnávce vín. Návštěvníci akce si tak můžou udělat svůj ničím neovlivněný názor na kvalitu vín. A také zvolit svého vítěze. Nejoblíběnější víno mezi hosty večera pak získá cenu "Šampion návštěvníků".

Gastro - Šampion návštěvníků 2024 600x600

Soutěžit se bude v osmi kategoriích dle charakteru vína:

  1. bílá vína tichá se zbytkovým cukrem do 4 g/l
  2. bílá vína tichá se zbytkovým cukrem od 4 g/l do 45 g/l
  3. růžová tichá vína bez specifikace
  4. červená tichá vína bez specifikace
  5. vína speciální – sladká
  6. šumivá a perlivá
  7. vína ostatní (likérová, aromatická apod.)
  8. organická vína – oranžová vína, kveri apod. bez rozdílů barvy

Důležité termíny pro vinaře i veřejnost

31. března 2024 – poslední den pro odevzdání přihlášek vinařů

3. dubna 2024 – poslední den pro odevzdání přihlášených vín

8. dubna 2024 – hodnocení přihlášených vín

9. dubna 2024 – veřejná ochutnávka vín

12. dubna 2024 – vyhlášení výsledků soutěže

Více na www.bankavin.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...