Brno se uchází o pořádání Evropského olympijského festivalu mládeže 2025

Brno, 28. února 2020 – Pod žhnoucím červencovým sluncem plápolá olympijský oheň. Na stožár stoupá vítězná vlajka, v ideálním případě ta česká. Takový obrázek by se brněnských sportovišť mohl za pět let skutečně týkat. Město se totiž už potřetí uchází o pořadatelství Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF). Pokud jeho kandidatura vyjde, přivítá špičkové evropské sportovce do 18 let v roce 2025. O hladký průběh kandidatury se bude starat přípravný výbor, který jmenovali radní.

olympiada mladeze brno 2025

„Jde o další krok směrem k tomu, abychom v Brně už za pět let opravdu hostili tuto prestižní evropskou akci. V září loňského roku jsme jmenovali řídicí výbor, nyní jsme ze zástupců STAREZ-SPORT, Magistrátu města Brna a Českého olympijského výboru utvořili přípravný výbor, který bude mít na starosti veškerou exekutivu spjatou s kandidaturou,“ přiblížil radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý.

V průběhu roku 2020 je nutné vytvořit kompletní podhoubí projektu, tzn. uzavřít předběžné dohody například se sportovními areály, univerzitami nebo hotely, zpracovat základní koncept a na jeho základě tzv. Kandidátský dokument. „Výhodou je, že příští rok se festival odehraje v Banské Bystrici a že jsou jeho pořadatelé ochotní podělit se s námi o nabyté zkušenosti,“ podotkl Jaroslav Suchý.

Loni na podzim došlo k aktualizaci Charty EYOF, podle které se organizátoři řídí. Kandidátská města mají zcela nově poměrně volnou ruku v předložení svého návrhu výběru sportů. Brno tak – pokud uspěje – bude první pořadatel, který si zvolí sporty dle svého uvážení, preferencí a potřeb. Dodržet musí jen podmínku, že zahrne nejméně pět individuálních sportů a nejméně tři týmové sporty. Všechny sporty v programu musí být pro chlapce i pro dívky.

Letní a Zimní evropský olympijský festival mládeže představují vrcholnou událost mladých sportovců ve věku 14 až 18 let. O vysoké prestiži festivalů svědčí také to, že jejich součástí jsou slavnostní zahajovací a závěrečné ceremoniály, po dobu jejich trvání hoří olympijský oheň, nechybějí sliby sportovců a rozhodčích, při vyhlašování nejlepších závodníků zní na počest vítězů státní hymna a na stožáry stoupají vlajky všech medailistů. Všechny kroky spojené s výběrem pořádajícího města jsou obdobné jako u výběru měst kandidujících na uspořádání olympiády – podpora národního olympijského výboru, podpora statutárních orgánů měst, regionu, prohlídka kvality sportovišť a zázemí pro sportovce, hlasování všech členských zemí apod.

Letní sporty měly soutěžní premiéru v roce 1991 v Bruselu, zimní o dva roky později v Aostě. Letních edic této akce se účastní přibližně 3600–4000 účastníků a funkcionářů, zimních edic 1600–1800. Účastníci přijíždějí ze zhruba 45 zemí světa.

Evropské olympijské festivaly mládeže se konají ve dvouletých cyklech a vždy v lichých letech. Město Brno již kandidovalo na uspořádání EYOF v roce 2013 a 2015. Při volbě pořadatelského města na uspořádání EYOF 2013 prohrálo s nizozemským Utrechtem v poměru 22:23, pořadatelství EYOF 2015 získalo Tbilisi (Gruzie). Záměr uspořádání letního Evropského festivalu mládeže 2025 schválilo Zastupitelstvo města Brna 10. dubna 2018. Definitivně o pořádajícím městě rozhodne Evropský olympijský výbor letos v listopadu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...