Ústí nedostalo licenci. Zbrojovka se tak vrací do první ligy

Praha, 6. června 2012 (MEDIAFAX) - Až čtvrtý celek tabulky II. fotbalové ligy Zbrojovka Brno se vrací mezi prvoligovou elitu společně s druhým týmem soutěže FC Vysočina Jihlava. Rozhodlo o tom středeční jednání mimořádného ligového shromáždění Fotbalové asociace České republiky (FA ČR), které neudělilo licenci vítězi Ústí n.L. a třetímu Sokolovu.

1FC_Brno-Zbrojovka-travnik250

Vítěz II. ligy FK Ústí nad Labem a třetí Baník Sokolov doplatily na nevyhovující stadiony, které neodpovídají licenčním podmínkám pro Gambrinus ligu. "Výjimky skončily. Klub, který má ambice hrát první ligu, musí s licenčními podmínkami počítat. V Ústí i v Sokolově věděli, za jakých okolností mohou hrát nejvyšší soutěž," prohlásil ve středu na tiskové konferenci místopředseda FA ČR za ligu Dušan Svoboda, který předsedá ligovému shromáždění.

Vítěz II. ligy FK Ústí nad Labem nedostal profesionální licenci pro nejvyšší soutěž od licenční komiuse a neuspěl ani s odvoláním k licenčnímu tribunálu. Žádal o výjimku a chtěl stejně jako před dvěma lety hrát Gambrinus ligu na stadion FK Ústí nad Labem. Pro toto řešení neměly licenční komise ani tribunál pochopení a ligové shromáždění jejich rozhodnutí jen potvrdilo. Na ústeckém stadionu nebyly provedeny úpravy, které se týkají vyhřívání hrací plochy, osvětlení a zázemí.

Naopak FC Vysočina Jihlava má stadion s odpovídajícími parametry. Kvůli problémům s licencí Ústí se dostaly do hry další kluby z nejvyšších příček II. ligy. Třetí Baník Sokolov na tom byl stejně jako Ústí, ale o výjimku ani nežádal, chtěl hrát I. ligu na svém domácím stadionu. Naopak čtvrtá Zbrojovka Brno, která Gambrinus ligu opustila v ročníku 2010/11, se o účast na základě licenčních předpisů a pravidel sportovně-technického rozpisu přihlásila, má svůj pronajatý domovský Městský stadion v Srbské ulici v pořádku.

"Nový fotbalový projekt Zbrojovky Brno má nyní hlavu a patu, chceme se v Gambrinus lize stabilizovat. Velmi reálné obrysy nyní získala vize postavit na tradičním místě Za Lužánkami nový stadion na místě starého. Měl by mít kapacitu 32 000 diváků. Proto jsme do jednání o udělení prvoligové licence vstoupili," řekl sportovní ředitel Zbrojovky Brno Zdeněk Kudela, místopředseda představenstva klubu, zkušený činovník, který působil ve Slavii, Mladé Boleslavi a na Žižkově.

"Pro klub je to obrovské plus a jsme rádi, že se po roce vrátíme mezi domácí elitu. Rozdíl mezi první a druhou ligu je po všech stránkách značný, takže nás čeká spousta práce. Důležité bude samozřejmě sestavení konkurenceschopného hráčského kádru, musíme vytvořit i potřebné zázemí pro nejvyšší soutěž a myslíme také na naše fanoušky. Do toho patří i webové stránky, nový fanshop, prodej vstupenek přes internet a naplánována je řada dalších projektů," řekl na internetových stránkách Zbrojovky výkonný ředitel klubu Martin Maťašovský.

"Výsledky licenčního řízení byly prakticky jediným bodem tohoto mimořádného ligového shromáždění. Žádost Ústí nad Labem o prvoligovou licenci byla zamítnuta naprostou většinou klubů. Zástupci Baníku Sokolov deklarovali ještě před jednáním licenčního tribunálu, že budou hrát i nadále II. ligu, pro niž jsou licenční podmínky mírnější," doplnil Dušan Svoboda.

Ve II. lize ještě licenční řízení neskončilo. Licenci zatím nedostal Most, naopak už ji má 13 stávajících klubů. O zbývající místa jsou ve hře FK Chrudim jako už jistý vítěz ČFL a HFK Olomouc nebo Frýdek-Místek z MSFL. Na Moravě však soutěž ještě neskončila a vítěz zatím není znám. Postavení HFK a Frýdku-Místku na prvních dvou místech tabulky už je ohrozitelné jen teoreticky.

Představenstvo FK Baník Sokolov se k této situaci ve středu oficiálně vyjádřilo prohlášením na svých webových stránkách. "Stáli jsme před velice těžkým rozhodnutím, zda tuto výzvu přijmeme. Po pečlivém zmapování potřebných požadavků pro Gambrinus ligu - vybudování umělého osvětlení, vyhřívaných ploch, rekonstrukce tribun - a ekonomické situace tohoto regionu jsme se rozhodli, že nebudeme podávat odvolání a tímto nebudeme usilovat o postup do Gambrinus ligy v sezoně 2012/13. Jsme si vědomi, že toto rozhodnutí bude pro některé z vás zklamáním, avšak ti, co znají finanční sílu regionu, ho jistě pochopí. Neradi bychom vstupovali do projektu, který by mohl vést k nestabilitě klubu v příštích sezonách. Hlavním cílem FK Baník Sokolov pro soutěžní ročník 2012/2013 bude vyřizování stavebních povolení a formálních náležitostí s postupnou realizací jmenovaných požadavků pro splnění podmínek postupu do Gambrinus ligy," píše se ve stanovisku představenstva.

Pavel Skramlík

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...