Fotbalová Zbrojovka Brno stále myslí na účast v první lize

Brno, 28. května 2012 (MEDIAFAX) - Přestože fotbalisté Zbrojovky Brno skončili ve druhé nejvyšší soutěži na nepostupovém čtvrtém místě, stále ještě mohou přemýšlet nad účastí v příštím ročníku Gambrinus ligy. Podle sportovního ředitele klubu Zdeňka Kudely by totiž dva týmy umístěné před Brnem nemusely dostat výjimku.

zbrojovka_brno-hrac_odchazi250

V nejistotě jsou vítězové druhé ligy z Ústí nad Labem a třetí Sokolov. Ani jeden klub v současnosti nemá zázemí odpovídající nejvyšší soutěži. Proto by podle Kudelových informací po posledním zasedání Výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky (FA ČR) mohla mít Zbrojovka naději, že se po loňském sestupu po roce vrátí mezi tuzemskou elitu.

"Výkonný výbor se shodl na tom, že Ústí nad Labem výjimku pro první ligu nedostane. Ohledně Sokolova, který skončil na prvním nepostupovém místě, byla mezi členy Výkonného výboru neshoda, takže pravomoc se pravděpodobně přesune na Ligové grémium, které by mělo rozhodnout nejpozději v polovině června. Samotné kluby si tam odhlasují, jestli Sokolov do ligy pustí, nebo ne," uvedl Kudela pro web Zbrojovky.

Sportovní ředitel je mírným optimistou ohledně šancí brněnského klubu na návrat do Gambrinus ligy. "Ústy zástupců klubů i členů Výkonného výboru zaznělo, že by první ligu měly hrát týmy, které mají nejlepší podmínky a zázemí. Zároveň je většina proti tomu, aby byly udělovány výjimky. Podle mého názoru Sokolov nemůže zvládnout připravenost na ligu. Shodou okolností jsem tam kdysi vojákoval a musím říct, že na stadionu se od té doby mnoho nezměnilo. Věřím, že Ligové grémium rozhodne ve prospěch fotbalu," prohlásil Kudela.

Na zasedání Licenční komise FA ČR obdržely v minulém týdnu z druholigových týmů licenci pro nejvyšší soutěž v první instanci pouze Jihlava, Zbrojovka Brno a Zlín, zatímco Sokolov dostal licenci pouze pro druhou ligu a Ústí nad Labem se dokonce musí odvolat i pro účast ve druhé nejvyšší soutěži. Neúspěšní žadatelé mají právo podat odvolání k licenčnímu tribunálu FA ČR, který přijme konečné rozhodnutí.

Petr Říha

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...