Nový kouč brněnských fotbalistů Wagner: Všichni hráči mi vykají

Brno, 20. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Nový trenér brněnských fotbalistů René Wagner zavedl do kabiny prvoligového týmu tvrdá pravidla. I když s některými svými svěřenci působil jako hráč v jednom mužstvu, bez výjimky mu nyní jeho podřízení vykají.

wagner250

Wagner je sice jen o necelé dva roky starší než šéf týmu Richard Dostálek, přesto ani zkušený záložník výjimku nedostal. "S některými hráči jsem byl společně v mužstvu a teď je to těžká situace. Jde o mé vcítění do role hráče a o totéž jde u fotbalistů. Nyní mi všichni vykají. Hodně vycházím ze svých pocitů a zkušeností. Snažím se jednat s kluky maximálně férově a dodržovat, že co řeknu, to taky udělám," uvedl Wagner na úterním setkání s novináři.

Člek Klubu ligových kanonýrů převzal celek Zbrojovky minulý týden, kdy Brno doma zaváhalo ve čtvrtfinále Ondrášovka Cupu s třetiligovou Kroměříží a vedení klubu odvolalo trenéra Karla Večeřu. "Bylo to hodně rychlé. Byl jsem na tréninku dorostu a dostal jsem pokyn, abych přišel na stadion. Dostal jsem nabídku a musel jsem si to celé rozmyslet, abych neudělal unáhlené rozhodnutí. Myslím si, že hráči na ligu mají. Na trénincích to dokazují. Ani v jednom případě jsem zatím neměl problém s tím, že by někdo neplnil pokyny," poznamenal Wagner.

Hráčskou kariéru uzavřel v létě roku 2008, poté přijal nabídku trénovat. Nejprve působil jako asistent u B-týmu, později se přesunul k dorostencům a nyní má šanci prorazit v nejvyšší soutěži. Jeho cílem je záchrana Zbrojovky v lize. Jeho tým nyní ztrácí na 15. příčce tři body na nesestupové pásmo. "Okolo trénování se motám od roku 2004, kdy jsem začínal u žáčků v Rapidu Vídeň jako asistent. Za kariéru jsem zažil hodně trenérů. Z jejich práce si skládám svou mozaiku a prosazuji to na svých trénincích," uvedl jedenáctinásobný český reprezentant.

"Preferuji ofenzivní fotbal po zemi s náběhy ve sprintech. Záleží na tom, kdy to hráči pochopí a začnou to praktikovat. U dorostenců trvalo půl roku, než to přenesli na trávník. Ale potvrdil jsem si, že tohle je správná cesta," řekl Wagner.

V současné situaci Zbrojovky je mu ale jasné, že psychicky zdeptaný tým nebude předvádět atraktivní podívanou. "Náš fotbal teď nemůže být o kráse, ale o bojovnosti, zodpovědnosti a plnění taktiky. Věřím, že společnými silami dokážeme ligu zachránit," prohlásil Wagner.

V myšlenkách si ale připustil, že by jeho mise nemusela skončit úspěšně a ligový mistr z roku 1978 bude muset nejvyšší soutěž opustit. "I tohle je možné. Ale chtěl jsem smlouvu na dva roky proto, kdyby se spadlo, abych mohl udělat maximum pro návrat do první ligy," přiznal bývalý hráč Zbrojovky, Rapidu Vídeň či Mattersburgu.

V české a rakouské nejvyšší soutěži nastoupil k celkem 411 utkáním, v nichž vstřelil 123 branek. Nyní se bývalý skvělý střelec musí dívat na to, jak se jeho nástupci v brněnském dresu trápí. "Naši útočníci jsou pod obrovským tlakem. Když jsem viděl některé předchozí zápasy, tak mi jich bylo líto. Góly ale nejsou záležitostí jen hráčů na hrotu. Je to o celém mužstvu. Tvrdou disciplinovanou prací s mixem zábavných tréninků se snažím zvednout kluky fotbalově i morálně. Určitě to půjde," věřil Wagner.

Petr Říha, foto - zdroj: FC Zbrojovka Brno

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...