V Brně začal 25. sjezd České lékařské komory

Brno, 19. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Projevem šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD) začal v sobotu v Brně 25. sjezd České lékařské komory (ČLK). Jihomoravský hejtman v úvodní řeči seznámil lékaře se stanoviskem regionů k zdravotnické reformě. "Reforma zdravotnictví by měla být především ku prospěchu pacientů," řekl Hašek v kongresovém sálu hotelu Voroněž. Šéf asociace krajů pak připomněl z jeho pohledu pozitivní roli regionů, které byly pozorovateli jednání mezi vládou, ministrem Leošem Hegerem (TOP 09), Českou lékařskou komorou a Lékařským odborovým klubem.

Sjezd-clk-v-brne

Hašek zároveň lékařům potvrdil, že stejně jako oni, bude i on trvat na splnění závazku, který letos na jaře dal ministr Leoš Heger ve vztahu k odměňování lékařů. Zároveň informoval o tom, že kraje nemají v současné situaci možnosti případně doplnit chybějící finanční prostředky, pokud ministr Heger poruší svůj závazek a vláda dá v příštím roce na platy lékařů méně peněz.

Z pohledu krajského zdravotnictví hejtman Hašek informoval o koordinovaném postupu krajů ve věci optimalizace akutní lůžkové sítě, dále o jednání s ministerstvem zdravotnictví ve věci úhradové vyhlášky na rok 2012. Hovořil také o údajném požadavku krajů na přeregistraci ambulantních lékařů. "Nešlo o požadavek krajů, ale o návrh ministerstva zdravotnictví, ke kterému se kraje pouze vyjadřovaly," zdůraznil jihomoravský hejtman.

Lékaři se budou při svém dvoudenním sjezdu v Brně zabývat hodnocením zdravotnických reforem, ale také vlastním hospodařením či novými webovými stránkami. Sjezd není volební, svého staronového šéfa Milana Kubka totiž má komora od loňského roku.

Do moravské metropole přijede s lékaři diskutovat i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Česká lékařská komora s reformami dlouhodobě nesouhlasí, kritizuje je a považuje je za nesystémové.

"Prioritou ČLK je zachování dostupnosti, kvality a bezpečnosti zdravotní péče. Zároveň prosazujeme transparentnost v nakládání s veřejnými finančními prostředky. Dosavadní činy ministra Hegera ale ukazují, že jeho priority jsou jiné než naše," komentoval kroky ministerstva zdravotnictví Kubek.

Komoře se zároveň nelíbí, že ministr údajně nerespektuje dohody, a to jak s komorou, tak text memoranda dohodnuté s Lékařským odborovým klubem (LOK). V případě porušení dohod s komorou se jedná o schválení zákona o zdravotních službách. Ministr se totiž s komorou v připomínkovém řízení shodl na tom, že z něj zmizí povinnost přeregistrace zdravotnických zařízení. Nakonec se ale objevil pozměňovací návrh, který tuto povinnost ukládá a Heger ho neodmítl. "My se pak oprávněně zamýšlíme nad tím, jestli mají naše jednání cenu," vysvětlil mluvčí komory Michal Sojka.

Na diskusi s ministrem si komora vyhradila sobotní odpoledne, začít by se mělo v 16 hodin.

Komora bude také řešit úhradovou vyhlášku pro rok 2012, v ní ministerstvo slíbilo poslat do zdravotnictví stejný objem peněz jako letos. Diskutovat se bude i ochraně osobních údajů v souvislosti s chystanými databázemi informací o pacientovi. Sjezd nabídne i pohled do slovenského zdravotnictví. Přednášet přijede prezident Slovenské lekárské komory (SLK) Milan Dragula a předseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár.

Do Brna přijedou i zástupci politických stran a zdravotních pojišťoven. Pozvání jsou předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS), předsedkyně zdravotního výboru Senátu Daniela Filipiová (ODS), místopředsedové zdravotního výboru Jaroslav Krákora (ČSSD), Soňa Marková (KSČM), Aleš Roztočil (TOP 09) a Jiří Štětina (VV), náměstci ministra Vladimír Pavelka a Vítězslav Vavroušek.

Pojišťovny budou zastupovat ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák a předseda Svazu zaměstnaneckých pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Jiří Nováček, Zuzana Fojčíková, foto: JMK

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...