Kultura v Brně si letos rozdělí 55 milionů korun

Brno, 18. ledna 2022 - Pořadatelé zdejších velkých kulturních událostí se již brzy dozví, jak velkou podporu získají od města Brna. Radní schválili dotace u individuálních projektů a také u programů v jednotlivých oblastech kultury. Tyto body ještě musí projednat zastupitelé.

penize bankovky czk tisicovky

Dotační programy pro jednotlivé oblasti kultury pravidelně podporují organizace zabývající se uměním v celé jeho šíři. „Celkem vypisujeme devět dotačních programů v kulturní sféře. Každá z daných oblastí má ustanovenou pětičlennou odbornou komisi, která z žádostí, jež splní všechny formální náležitosti, hodnotí ve dvou kolech uchazeče o dotaci. Kultura v Brně nejsou jenom velké festivaly, ale také například celoroční činnost divadel, kin a spolků,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast kultury Tomáš Koláčný. Dle dotačních programů bude poskytnuto na realizaci projektů a podporu umělecké celoroční činnosti v oblasti kultury celkem 35 995 000 korun, ze kterých je v letošním roce rozdělováno 32 230 000 korun na jednoleté dotace bez dobíhajících dvouletých smluv z roku 2021.

Devět oblastí dotací pro kulturu:

  • Audiovize (1,642 mil. Kč) Částka zahrnuje i dvouleté dotace, platí pro celý seznam níže.
  • Divadlo, performance a cirkus (3,649 mil. Kč)
  • Podpora uměleckých řemesel a lidových tradic (1,647 mil. Kč)
  • Hudba (12,886 mil. Kč)
  • Celoroční činnosti hudebních klubů (3,649 mil. Kč)
  • Kulturně-vzdělávací a zájmové činnosti (5,356 mil. Kč)
  • Literatura (1,838 mil. Kč)
  • Tanec (1,351 mil. Kč)
  • Výtvarné umění, fotografie, design a architektura (6,448 mil. Kč)

Širokou částí jsou jednoleté neinvestiční dotace pro jednotlivé projekty v rámci individuálních dotací. O dotace podávané v rámci dotačních programů se zájemci mohli hlásit během léta a podzimu loňského roku. „Dalším typem jsou individuální příspěvky na určitou událost. Tam v letošním roce přispějeme na osm významných akcí. Nebudou mezi nimi chybět stálice na brněnském kulturním nebi, jako je Měsíc autorského čtení nebo JazzFestBrno a další. S kolegy v Radě jsme se nicméně dohodli, že od příštího roku budou individuální dotace nahrazeny dotačním programem pro významné kulturní akce. Tento program vznikal participativně ve spolupráci s kulturní veřejností a bude vyhlášen v červnu letošního roku,“ doplnil radní pro oblast kultury Marek Fišer. Celkem se nyní schválily jednoleté individuální dotace ve výši 22 850 000 korun.

Zdroj: Tiskové středisko MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...