Letní Brno nabídne klubové koncerty na náměstí i odpočinkové zóny

Brno, 16. června 2020 - Oživit a zpříjemnit centrum Brna občanům, ale i turistů, a zároveň zapojit a tím podpořit brněnské kluby mají za cíl dva plánované projekty, které spolu úzce souvisí. Radní doporučili zastupitelům schválit na ně celkem 4 milióny korun.

fanousci festival

Milionový příspěvek je určen projektu Letní oáza v Brně. Ten má souvislost také s plánovanou destinační kampaní, která láká k trávení letní dovolené ve městě Brně a nabídnout tzv. městskou turistiku. „Cílem projektu je přizpůsobit centrum města pro horké letní měsíce. Nové odpočinkové zóny zpříjemní pobyt na náměstích a v ulicích obyvatelům i návštěvníkům města a tím podpoří živé centrum, kterým se v Brně pyšníme,“ říká Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, který Letní oázu v Brně zajišťuje.

Do centra města ve spolupráci s městskými firmami umístíme květiny, stromy v květináčích, osvětlení, stínění, kropící systémy apod. „Zóny budou pro veřejnost zdarma a lidé si zde budou moci odpočinout a trávit čas s přáteli. Bohatým kulturním venkovním programem navíc podpoříme trávení volného času v centru města a podpoříme tak i místní podniky,“ vysvětlil radní pro kulturu Marek Fišer.

Lokality, ve kterých budou tyto zóny umístěny, jsou předběžně Moravské náměstí (park i plocha u sochy Jošta), Zelný trh, Římské náměstí, Dominikánské náměstí, Malinovského náměstí (u žárovek) a náměstí Svobody. Zakoupené vybavení bude mít i po skončení projektu k dispozici TIC BRNO na další akce.

Konkrétní podoba zón i jejich umístění budou upřesněny po výběru dodavatelů a v souladu s kulturním programem a celkovým konceptem práce s veřejným prostorem centra v létě. Ten vzniká ve spolupráci s městskou částí Brno-střed.

Právě na území této městské části se totiž i letos uskuteční festival UPROSTŘED, který je společným projektem Kávéesky (KVS) a TIC BRNO. Díky festivalu pravidelně ožívá v létě veřejný prostor města, letos se tak stane od 19. června do 9. září.

„Festival je postaven na principu uvádění kulturních, zejména hudebních, ale také divadelních, tanečních a site specific produkcí, které jsou realizovány ve veřejném prostoru města. Na základě jednání o opatřeních zvyšujících atraktivitu Brna jako destinace, opatřeních pro podporu kulturních subjektů atd. a zvláštního akcentu na oživení centra v aktuální post COVID-19 situaci navrhujeme uskutečnit festival v mimořádně větším rozsahu se zapojením programové linky ve spolupráci s hudebními kluby,“ řekl Marek Fišer.

Kromě rozšíření programu je důležitou součástí projektu právě zapojení hudebních klubů a tím podpořit nejen její fungování, ale také atraktivitu centra města, která s sebou nese i podporu provozovatelů v sektoru služeb v oblasti cestovního ruchu (gastronomie, doprava, ubytování atd.).

Novými partnery projektu tak bude dalších cca 10 brněnských klubů a scén (např. Šelepka, Kabinet múz, Eleven, Alterna, Metro, Fléda, Vegalité, Favál, letní scéna v Divadle Husa na Provázku a další).

Rozpočet festivalu nyní dosahuje cca 2 milionů korun hrazených ze zdrojů TIC BRNO a KVS. Zastupitelé rozhodnou, zda festival UPROSTŘED podpoří příspěvkem ve výši tří milionů korun.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...