Poznejte zajímavá místa Brna během Mezinárodního dne průvodců!

Brno, 18. února 2016 - Turistické informační centrum města Brna pořádá ve spolupráci s Asociací průvodců ČR v pořadí již 13. ročník Mezinárodního dne průvodců. Prohlídkové okruhy jsou připraveny na sobotu 20. a neděli 21. února. Své průvodce vyšle brněnské turistické a informační centrum na 15 prohlídkových okruhů, vypraví 20 prohlídek.

phoca thumb l Kostnice-u-svateho-jakuba-brno 03

 Nasměruje návštěvníky po stopách brněnských velikánů, ukáže nezapomenutelná místa z jiného úhlu pohledu, vezme je tam, kam by se za běžných okolností nedostali.

Aby si totiž člověk vytvořil k nějakému místu vztah, musí ho poznat. O městu to platí dvojnásob. Po odhalení historických souvislostí, architektonických zajímavostí a kulturního kontextu pak už žádná cesta do práce nebude nudná. „Poznávat Brno se samozřejmě dá na vlastní pěst a jistě to bude dobrodružství. Výklad průvodce ale mnohdy zprostředkuje úplně jiný pohled na stavby, ulice, zákoutí či historické památky,“ upozorňuje ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Turistické informační centrum pro letošní rok připravilo rozšířené a celoroční citytours pro turisty i Brňany. A první citytours odstartují právě při příležitosti Mezinárodního dne průvodců. „Témata budou mít různá, ale cíl stejný – představit Brno tak, abyste ho milovali,“ dodává ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

U příležitosti Mezinárodního dne průvodců budou mezi cititours stálice jako prohlídka vily Stiassni, okruh „Po stopách Leoše Janáčka“ spojený s návštěvou Mahenova divadla, okruh pro rodiny s dětmi „Po stopách brněnských pověstí“, nebo procházka mimo centrum Brna, při které průvodkyně zavede skupinu do Husovic a Zábrdovic. Úplně nové okruhy zmapují brněnskou gotiku, představí Třídu kapitána Jaroše nebo domovní znamení. Jeden okruh historickým centrem Brna je určen i pro anglicky mluvící návštěvníky nebo obyvatele Brna. A vzhledem k tomu, že letošní rok patří Karlu IV. chybět ve výkladu průvodců nebudou ani moravští Lucemburkové.

V rámci oslav Mezinárodního dne průvodců se na mnoha místech v České republice konají různé akce. Průvodci ve spolupráci s turistickými centry pořádají prohlídky po památkách, ulicích a pamětihodnostech měst, hradů, zámků a památek. Těchto akcí se lidé mohou zúčastnit většinou bezplatně nebo za symbolickou cenu. Ale jenom v Brně se lidé opravdu potkají s průvodci a poznají jejich profesi. „V Brně je spousta zajímavých míst, která v běžném životě nestačíme vnímat. Takže to zkusme aspoň v Den průvodců,“ zve na akci průvodkyně Bohuše Červená.

Prodej vstupenek odstartoval 5. února 2016 v pokladnách Labyrintu pod Zelným trhem (Zelný trh 21, tel. 542 212 892, út-ne 9-18 hod.) a Informačního centra Radnická 8 (tel. 542 427 150, po-pá 9-18, so-ne 9-17 hod.)
Cena za procházku je 30 korun.
Počet míst na každou prohlídku je omezen!


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...