Město podpoří i „nepamátky“, na jejich obnovu pošle 1,65 milionu Kč

Brno, 31. srpna 2021 - Kromě obnovy kulturních památek má vedení města za cíl podpořit i opravy objektů, které kvůli administrativní chybě vzniklé ještě za minulého režimu o status památky přišly. Vinou administrativní chyby z 80. let přišlo v Brně na 1400 objektů o památkovou ochranu.

czk koruny penize

"To však neznamená, že budovy ztratily svoji historickou či kulturní hodnotu. Rádi bychom, aby majitelé a správci zachovali zdobné prvky na fasádách v původní podobě. Proto jsme se rozhodli podpořit i obnovu těchto budov, a to celkovou částkou 1,65 milionu Kč. Podmínkou pro proplacení žádosti je, že musí stavební nebo restaurátorské práce probíhat v souladu se závazným stanoviskem Odboru památkové péče MMB,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

„Finanční podporou chceme majitele dotčených nemovitostí motivovat, aby v opravách historicky hodnotných fasád pokračovali a pomohli tak zachovat nezaměnitelný historický charakter města. Celkově jsme obdrželi 11 žádostí o individuální dotaci. U všech žadatelů bylo shledáno, že s objekty zacházeli vždy jako s kulturními památkami. U šesti žádostí navrhujeme poskytnou dotaci 150 tisíc Kč, u dalších čtyř 180 tisíc Kč a u poslední 30 tisíc Kč,“ dodal radní pro oblast kultury Marek Fišer.

Dotace podléhají ještě schválení brněnskými zastupiteli. Ti se jimi budou zabývat na svém zasedání v září.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...