V líšeňském Dělňáku probíhá festival „divadelníBAF!“

Brno, 19. listopadu – Šestnáct inscenací ve čtyřech dnech nabídne pátý ročník brněnského festivalu divadelníBAF! Konat se bude od 19. do 22. listopadu v Kulturním centru Dělňák Líšeň. Na festival se sjedou soubory z Prahy, Českých Budějovic a zahrají i divadla brněnská. Vedle nich vystoupí také soubor z Polska.

divadelni masky

Jako jediný brněnský festival není divadelníBAF! dramaturgicky nijak vymezen, proto na diváka čekají nejrůznější žánry. „Na své si přijde opravdu každý – pestrý program nabídne komedie i napětí, hry klasické i moderní, romanci i satiru. Těším se na loutková představení, obě s výrazným sociálním přesahem. Čeká nás také spousta autorských her,“ řekl Alexandr Průša, festivalový náčelník.

Již tradičně budou součástí festivalu také rozborové semináře – každé představení zhodnotí odborní lektoři. Těchto hodnocení se mohou účastnit také diváci. Mohou tak nahlédnout do zákulisí divadelní hry, slyšet zajímavé názory a dokonce mohou do diskuzí vstupovat. „Amatérští divadelníci nemají moc možností, jak získat názor profesionálů. Proto je myslím tato zpětná vazba velmi důležitá, obzvlášť pokud zbývá ještě vychytat některé chyby před postupovými přehlídkami, které se konají v únoru a v březnu. Diskuze o divadle nás posouvá dál, a i názory diváků nebo jiných amatérských divadelníků jsou pro náš soubor důležité. Chceme vědět, jestli se naše hra líbila, a co v ní ještě zlepšit,“ uvedla Petra Coufalová, členka pořádajícího divadla Kabaret Sauvignon.

Představení budou hodnotit Kateřina Baranowska, scénografka a režisérka, Eva Spoustová, herečka a pedagožka, a Petr Váša, fyzický básník.

A na co se lze těšit? Hned na začátku festivalu poteče krev, nebo spíš kečup proudem, a to ve hře DraCOOLa Divadla hysterie. Svoje loutky nám představí Divadlo Bez Pravidel hned dvakrát, se snovou loutkou pohádkového dědečka vystoupí v představení Moje lavička. Zajímavé setkání slibuje představení Kto otworzy drzwi? polského souboru Teatr Cokolwiek.

Festival pořádá Kabaret Sauvignon a divadlo poPUD, o.s., a Kulturní centrum Líšeň, p.o. Festival se bude konat díky podpoře Nadace život umělce, Filozofické fakulty a rektora Masarykovy univerzity.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...