Festival ProART míří do Brna s bohatým doprovodným programem

Brno, 25. června 2012 – Mezinárodní workshop festival tance, zpěvu, herectví, fotografie a dalších performing arts ProART 2012 se letos uskuteční od 20. do 29. července. Ve své doprovodné části nabídne brněnskému publiku 10 večerních představení, na nichž se představí hosté z Portugalska, Izraele, Rakouska, Polska, Maďarska či Slovenska. Doprovodné večery se odehrají v Divadle Bolka Polívky, Stadionu na Kounicove a nově také v Kabinetu Múz.

proart

Tradiční workshop festival se koná již podeváté v Praze a Brně. Přes den probíhající umělecké ateliéry jsou doplněny o večerní program, který se skládá z vystoupení pozvaných pedagogů a představení hostujících souborů a umělců z ČR i ze zahraničí. Doprovodný program stejně jako duch uměleckých ateliérů tento rok zaštiťuje společné inspirující téma Sen-Skutečnost-Fantazie, jehož podoby a reflexe se snaží festival letošní nabídkou přiblížit.

Ze zahraničních hostů přijedou např. elledanse (SK) choreografky Šárky Ondrišové, „sufijského" tanečníka Ziya Azazi (A/TR), portugalskou Companhia de Dansa de Almada či maďarský soubor spojující prvky národního folklóru se současným tancem - Duna Táncműhely. Mezi českými umělci se představí jako každoročně domácí Company ProART s uměleckým ředitelem Martinem Dvořákem. Reprízově uvede projekt Beethoven-Tolstoj-Janáček: Kreutzer Sonata, stejně jako novou choreografii Istvan od Isiry Makuloluweho (CL/P). Z Varšavy pak do Brna zavítá Zawirowania Dance Company s aktuálním projektem Closeness.

„Hvězdným hostem festivalu bude letos izraelský soubor Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company, který přesně před dvaceti lety jako velký boom účinkoval na festivalu Tanec Praha 1992. Jejich představení s názvem Up Chi Down Chi uvádíme v evropské premiéře a doplní ho rovněž jednodenní workshop," přiblížil festivalové novinky umělecký ředitel Martin Dvořák.

Festival také tradičně láká své fanoušky improvizačním večerem mezinárodních pedagogů či gala večerem pedagogů, ve kterém představí ukázky z jejich aktuální tvorby. Týden pak kulminuje závěrečným galavečerem studentů festivalových workshopů, včetně představení tzv. searching projektů, které vznikají po celý týden na tělo festivalovým studentům letos pod dohledem Erana Gisina (tanec) a Barbory Voráčové (herectví-storytelling).

Samotné workshopy nabídnou letos 12 pedagogů ze 6 zemí. Vyučují se převážně současné a moderní techniky, zpěv a herectví, nicméně snahou organizátorů je workshopovou nabídku obohatit o nové žánry. Letos tak mohou účastníci nově vyzkoušet například hru na klavír s klavírním virtuózem Richardem Pohlem. Dalšími mediálními taháky jsou „superstarová" choreografka Leona Qaša Kvasnicová, světová balerína Barbora Kohoutková a Isira Makuloluwe ze Srí Lanky.

Za osmiletou dobu své brněnské existence se stal ProART festival největší přehlídkou současného tance a tanečního divadla s mezinárodním přesahem na jižní Moravě. Zatímco ostatní festivaly svého druhu postupem času omezují svou nabídku pouze na dovážení pražských nezávislých projektů, tendence ProART je naopak otevřenou a inovativní dramaturgií komunikovat se zahraničím.

Podrobný festivalový program a bližší informace o rezervaci vstupenek naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

ilustrační foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...