25. Bienále Brno se zaměří na proměny grafického designu

Brno, 13. června 2012 – Již po pětadvacáté se v Brně odehraje mezinárodní přehlídka grafického designu Bienále Brno. Poprvé ve své historii však bude otevřena všem formám grafického designu. Pořadatelé tím chtějí postřehnout vývoj a rozostřování hranic, ke kterému na poli grafického designu dochází. Bienále se letos uskuteční od 21. června do 28. října v Pražákově paláci, Místodržitelském paláci a Uměleckoprůmyslovém muzeu a jako tradičně jej doplní bohatý program doprovodných výstav, kulturních programů a přidružených akcí.

bienala_robert_novak

Jednou ze zásadních změn Bienále Brno 2012 je zrušení zavedeného dělení mezinárodní soutěže do dvou kategorií, které se pravidelně ve dvouletých cyklech střídaly. Podle organizátorů bude Bienále Brno 2012 nové, otevřené všem formám grafického designu tak, aby bylo možné reflektovat proměny, vývoj a rozostřování hranic v současném grafickém designu. Ambicí 25. mezinárodního bienále grafického designu Brno je totiž představit to nejlepší z grafického designu let 2009 až 2011. Tři hlavní pilíře se však nemění. I letos bude Bienále tvořeno mezinárodní soutěží, mezinárodním sympoziem a výstavou hostujícího kurátora.

Jádrem Bienále je mezinárodní soutěž, která si klade za cíl představit široké spektrum současného grafického designu a jeho proměny napříč médii a formami. Tuto přehlídku koncipuje na základě přihlášených prací výběrová porota, složená z designerů a teoretiků designu. Účast v soutěži není zatížena žádným vstupním poplatkem.

V rámci soutěžní přehlídky je udělena Hlavní cena 25. mezinárodního bienále grafického designu Brno 2012, o které rozhodne mezinárodní porota složená z osobností grafického designu. K ostatním oceněním přibude nově Cena Českých center pro mladého českého grafického designéra, kterou je měsíční stáž v New Yorku.

Bienále bude ve dnech 22., 23. a 24. června 2012 zahájeno třídenním cyklem přednášek a prezentací pozvaných světově významných tvůrců a teoretiků designu. Sympozium nabídne možnost seznámit se s osobnostmi grafického designu, s jejich prací a názory, ale bude i příležitostí k osobním rozhovorům a prostorem ke kritické diskusi.

ilustrační foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...