Festival Visions of Light přinese filmy, které jste v kinech nemohli vidět

Brno, 3. listopadu 2011 – Unikátní filmový festival Visions of Light přinese Brnu devět světově známých, v našich kinech však dosud neviděných a neuváděných snímků. Drtivá většina nabízeného programu se v ČR nikdy nedostala do širší distribuce a diváci budou mít možnost shlédnout významná díla kinematografie úplně poprvé. Letošní v pořadí pátý ročník přehlídky je zasvěcen hledání pravé vize, odhalování toho, co mělo zůstat navždy skryto v nitrech filmových postav, jejich tvůrců i diváků.  

 

Visions-of-light-2011-brno-vybuch-ticha

Festival se odehraje ve dnech 9. až 11. listopadu v kině Art. Tematicky se dělí na tři části dle časových období. Ve středu, 9. listopadu, se na plátně objeví filmy z let 1925 - 1960, čtvrtek bude patřit bouřlivému období 1961 - 1980 a pátek dílům nedávné filmové historie let 1981 - 2010.

 

„Jednoznačně bych festival doporučil lidem, kteří se zajímají o vizuálně zajímavé a obsahově nekompromisní filmy,“ říká Petr Šoupal, jenž společně s britským muzikantem Duncanem Hendym celý projekt  organizuje. „Nejedná se o snímky, které se snaží vlichotit jednoduchými tématy nebo nekomplikovaným dějem. Tyto filmy v divácích zanechají stopy. Probouzí v nás schopnost empatie, myšlení a nutí nás udělat si vlastní názor,” dodává dále.

Festival si již v minulých letech získal své fanoušky nejen díky neotřelé a pestré dramaturgii, ale také živoucí atmosféře, kterou vnáší do promítacího sálu. Návštěvníky před každým snímkem čeká lektorský úvod, který je blíže seznámí se společenským a uměleckým kontextem díla, v podání zasvěcených odborníků a brněnských osobností. Potěšit se mohou pohledem na výstavu tematických filmových plakátů z Filmové galanterie Terryho ponožky s názvem „Odhalte pravou tvář!“.

Perlami v letošním programu bude například první ryze „hitchcockovský“ film Příšerný host (1924, A. Hitchcock), westernová Střelba (1968, M. Hellman) s mladým Jackem Nicholsonem v hlavní roli, dokument Srdce temnoty: režisérská apokalypsa (1991, E. E. Coppola), který odhaluje zákulisí natáčení prokleté Apokalypsy nebo hudební dokument o populární britské rockové skupiny Radiohead Live in Praha (2010). Přestože byla tato díla distributory v České republice z nejrůznějších důvodů doposud zcela nebo z větší části opomíjena, v zahraničí se ve své době  staly trháky a dodnes jsou inspirací mnoha mladým filmařům.

Přehlídka odstartuje 9. listopadu v 17:00 hororovým snímkem Příšerný host. Každý den se návštěvníci budou moci těšit na tři snímky za jednotné vstupné 90 korun. Informace o programu festivalu včetně anoncí k jednotlivým filmům jsou k dispozici na oficiálních stránkách www.visionsoflight.cz.

(red), ilustrační foto: archiv organizátorů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Srpen 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..