Urban centrum zve do kouzelného světa loutek

Brno, 14. října 2011 - Brněnské Divadlo Radost se po více než šedesáti letech své existence dočkalo důkladné rekonstrukce, která podstatně změnila jeho tvář. O nové podobě divadla a hlavně o jeho unikátním Muzeu loutek je výstava, kterou nabízí Urban centrum na Staré radnici od 18. října 2011.

Loutka

Divadlo Radost vzniklo po 2. světové válce v budově někdejšího kina Orania na Bratislavské ulici. Původně poloprofesionální soubor zahájil svoji plně profesionální činnost v roce 1949. V jeho čele se vystřídalo několik uměleckých šéfů, kteří postupně vytvářeli profil divadla až do dnešní podoby jediného profesionálního divadla v kraji, které se zabývá alternativní tvorbou pro děti, mládež i dospělé diváky.

Jedenáct let trvající přestavba, která začala v roce 1999 a skončila v červnu 2011, změnila divadlo na špičkově vybavenou scénu schopnou zvládnout i náročné inscenace. V závěru rekonstrukce však budila největší a jistě zaslouženou pozornost stavba nového Muzea loutek ve tvaru korábu mířícího svou přídí do ulice Cejl.

Je v něm vystavena a postupně obměňována unikátní kolekce loutek z mnoha dřívějších inscenací Divadla Radost. Ozdobou nové budovy muzea je i zcela nový hodinový stroj – lávka pro loutky, spojující svět skutečný s dětským světem fantazie. Klene se nad vstupem z ulice Cejl do atria divadla. Monumentální loutky z lipového dřeva znázorňují tři pohádkové postavičky – Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého ve spánku. Při odbíjení každé celé hodiny se figurky pohybují.

Výstava o Muzeu loutek a o proměně Divadla Radost začíná v Urban centru od 18. října 2011.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...