Brněnští řidiči letos vjeli při odbočování již stopadesátkrát pod tramvaje

Brno, 15. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Za téměř polovinu všech nehod auta s tramvají v Brně může nedostatečná pozornost řidičů automobilů při odbočování vlevo. Pohled do zpětného zrcátka mohl jen letos zabránit zhruba 150 srážkám, řekla v úterý  mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová. Podle statistik brněnského dopravního podniku se od začátku letošního roku do konce října srazily tramvaje s jinými vozidly v necelých třech stovkách případů. "Přibližně v polovině případů bylo příčinou nehody nedání přednosti tramvaji při odbočování vlevo. Tento výsledek jen potvrzuje trend z minulých let," řekl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jiří Valníček.

Tramvaj-KORDIS-JMK

Na některých frekventovaných brněnských ulicích jsou takové nehody na denním pořádku. Zcela typické jsou podle Valníčka srážky tramvají s auty v Lidické ulici, navazující Štefánikově a dále na Palackého třídě. Intenzivní provoz mezi centrem Brna a Královým Polem někdy svádí řidiče aut k rychlému, ale i zkratkovitému jednání. S úmyslem nezdržovat dlouhou kolonu za sebou a rychle odbočit často zapomenou zkontrolovat situaci na tramvajovém pásu vedle sebe.

"Řidič tramvaje nemá v tu chvíli mnoho šancí srážce zabránit, není možné zabrzdit několikatunovou soupravu okamžitě," vysvětlil Valníček.

Brněnské srážky aut s tramvajemi končí většinou pomačkanými plechy, ale v některých případech se neobejdou bez těžkých zranění. Také škody, které vzniknou na obou vozidlech, se často šplhají do statisíců korun.

"Velmi intenzivní provoz, který dnes na silnicích panuje, si žádá velkou pozornost všech řidičů. Situace není jednoduchá ani pro řidiče automobilů, ale ani pro řidiče vozidel městské hromadné dopravy. Právě proto bychom chtěli apelovat na řidiče aut, aby při odbočování vlevo dávali pozor na tramvaje," poznamenal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Jiří Nováček, ilustrační foto: KORDIS JMK

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...