Olomoucký soud řeší fotbalovou korupci. Figuruje v ní i fotbalová Zbrojovka

Olomouc, 25. října 2011 (MEDIAFAX) - U Okresního soudu v Olomouci se sešli v úterý obžalovaní v kauze fotbalové korupce z utkání 30. kola první fotbalové ligy 2008/09 mezi Sigmou Olomouc a Bohemians Praha (3:0). Nový svědek Luděk Hrubý přiznal, že v případu pomáhal Zbrojovce Brno a Bohemians Praha proti Olomouci, bral to jako obchod. "Jednoho dne mi volal Martin Novák z vedení Zbrojovky Brno, že by se se mnou chtěl sejít Pavel Mokrý, sportovní ředitel brněnského klubu," řekl u soudu bývalý fanoušek brněnské Zbrojovky a později majitel ochranky One Security Luděk Hrubý.

korupce250

Mokrý podle Hrubého chtěl pomoci majiteli Bohemians Praha Karlu Kaprovi v řešení případu. "Ze strany pana Mokrého šlo o nenávist vůči Jiřímu Kubíčkovi, tehdejšímu řediteli olomouckého klubu. Navíc chtělo vedení Zbrojovky dostat Sigmu místo sebe do druhé ligy. Pro mě to byl obchod, šlo o peníze," doplnil motiv svého jednání, ve kterém pomáhal v namočení Sigmy Olomouc do údajné korupční aféry. "Šlo také o styky na brněnské polici, která případ šetřila," vysvětlil Hrubý.

Za tuto "pomoc" měl Hrubý od Mokrého potažmo Kapra inkasovat částku v řádu sta tisíců. "Dvě stě nebo tři sta tisíc," pobavil soudní sál Hrubý. Právě částka 300 000 korun figuruje jako klíčová i v celém případu údajné korupce. Ve zmíněném květnovém utkání v roce 2009 měl podle tvrzení Kapra a hráčů Miroslava Obermajera a Davida Zoubka předat brankář Sigmy Olomouc Petr Drobisz Obermajerovi úplatek 300 000 Kč za to, že pražský tým nechá Sigmu vyhrát.

Hrubý před soudem v úterý vypověděl, že má z různých schůzek dvě zajímavé nahrávky. "Mám dvě nahrávky ze schůzek. Na jedné mluvím já, Pavel Mokrý a třetí osoba, kterou bych nechtěl jmenovat. Ta třetí osoba byla jen prostředník," podotkl Hrubý. Po dalším dotazování nakonec prozradil i jeho jméno. "Jmenuje se Vlastimil Kubaník, byl to informátor, který spustil policejní vyšetřování," doplnil pod nátlakem Hrubý, který přiznal, že byl v minulosti sedmkrát trestaný za násilnou činnost a léčil se ze závislosti na hracích automatech. "Byl jsem schopný prohrát i osm milionů za pár chvil," připustil Hrubý.

Obhájce Miroslava Obermajera poté na Hrubého vyrukoval se zaslanými sms zprávami ze 17. října, které obhájci poslal Pavel Mokrý. Psal mu v nich o tom, že Hrubý po něm požadoval peníze, jinak půjde k soudu. To Hrubý absolutně odmítl, ale jak státní zástupce, tak i obhájci obžalovaných Karla Kapra a Miroslava Obermajera označili jeho svědectví za nedůvěryhodné. Což potvrdil i soudce Aleš Vašků, který přes nové svědectví přistoupil k vyřčení rozsudku.

David Procházka

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...