Spisovatele Antonína Přidala bude připomínat náhrobek vytvořený v duchu jeho poetiky

Brno, 27. dubna 2021 - Čestný hrob literáta a pedagoga Antonína Přidala na Ústředním hřbitově města Brna ozdobí náhrobek, který vytvoří Ing. arch. Jaroslav Sedlák. Na základě doporučení komise pro posouzení a hodnocení nabídek ho vybrala Rada města Brna. Uložení ostatků prof. PhDr. Antonína Přidala na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova města Brna ve skupině čestných hrobů H5e na hrobovém místě č. 31 schválila Rada města Brna letos v únoru. Vyhověla tak žádosti jeho manželky Dagmar Přidalové.

nahrobek pridal

Na doporučení hodnoticí komise vybrala Rada města Brna jako nejvhodnější návrh Ing. arch. Jaroslava Sedláka. Jedná se o kvádr o půdorysných rozměrech 150 cm x 100 cm a výšce 40 cm ze světlého betonu s prohlubní, na níž se po naplnění vodou (deštěm) vytvoří hladina obdélníkového tvaru. Ta se bude v čase měnit, bude na náhrobku zanechávat stopy, stane se napajedlem pro ptáky i místem, kde vzklíčí život, a vznikne tak drobný, specifický biotop, který bude v duchu Přidalovy poetiky symbolizovat proměnlivost a pomíjivost života, ale také víru v život nový. Text „Antonín Přidal, 13.10.1935 – 7.2.2017, spisovatel, překladatel, publicista a vysokoškolský pedagog“ bude proveden jako reliéfní otisk do betonu.

„Originální a kreativní dílo Jaroslava Sedláka dobře vystihuje podstatu osobnosti Antonína Přidala, který byl ve své tvorbě vždy věcný a intelektuálně poctivý, ale také velmi vnímavý k proměnlivosti, tragice i kráse života. Myslím, že myšlenka v čase se měnícího a živoucího náhrobku by mu jistě konvenovala. Také rodina pana Přidala podobu místa jeho posledního odpočinku schválila,“ uvedl radní pro oblast kultury Marek Fišer.

Hotové dílo v hodnotě 150 tisíc korun předá autor nejpozději do 3. září 2021.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...