Inspirace z Lipska: Brněnské hřbitovy mají být udržitelnější a hezčí

Brno, 12. prosince 2023 - Udržitelnější a krásnější hřbitovy v Brně chce přinést Správa hřbitovů města Brna ve spolupráci s odborníky na zahradní architekturu, kteří se postarají o revitalizaci hrobů. Nový přístup může ušetřit i milion korun. Pilotní projekt proběhne na hrobech v čestném kruhu na Ústředním hřbitově.

hrbitovy lipsko trvalky foto kducsl

V posledních letech jsme svědky trendu návratu k moudrosti našich předků, a tento trend se nyní projeví i na úpravě hrobů. Hřbitovy budou obohaceny trvalkami. Konkrétně se jedná o narcisky, bledule, sněženky, tulipány, kakosty, kopretiny, echinacea, řebříčky, pivoňky nebo levandule. Tato rostlinná kompozice není jen estetickým prvkem, ale také představuje ekologický přínos. Nasadit lze i břečťan nebo skalník, který nepožaduje každoroční ekonomicky a ekologicky náročnou přípravu pro výsadbu a dopravu na požadované stanoviště.

„Abychom tento model demonstrovali na konkrétním příkladu, rozhodli jsme se, že společně se zahradními architekty a ve spolupráci s odborníky z Odboru památkové péče, Národního památkového ústavu a Odboru kultury navrhneme revitalizaci hrobů v čestném kruhu, s důrazem na zahradnický estetický pohled. Inspirací pro SHMB byla návštěva Lipska,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Smysl inovace nespočívá pouze v estetickém úhlu pohledu a návratu k tradicím. Správě hřbitovů města Brna může přinést i výrazné úspory.

„Cílem této iniciativy je snížit ekologickou zátěž spojenou s produkcí květin a jejich transportem. Revitalizace hrobů má přispět ke snížení odpadu, zejména jednorázových květináčů. Naopak očekáváme více bioodpadu. Jeho následným tříděním a využitím pro výrobu substrátu pro trvalky se snažíme o ekologický přínos a zároveň o úsporu finančních prostředků. Roční náklady na likvidaci odpadu na brněnských hřbitovech dosahují milionové částky. Věříme, že tato iniciativa přinese nejen krásnější a udržitelnější hřbitovy, ale také posílí společenskou odpovědnost a vědomí ekologických výzev,“ uzavřel Suchý.

Foto: archiv


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...