Česká mincovna představila repliku vzácného brněnského tolaru

29. června 2013 – Česká mincovna ve spolupráci s Moravským zemským muzeem v úterý 25. června odpoledne slavnostně pokřtila repliku brněnského tolaru. Tolar Ferdinanda II. s datem 1621 patří mezi nejkrásnější mince ražené v 17. století v tehdejší brněnské mincovně. Zájemci si jej budou moci pořídit za 1 450 Kč, náklad je limitovaný pouhými tisíci kusy, informovala za Českou mincovnu Jana Kratochvílová.

brnensky tolar

Replika brněnského tolaru připomíná vzácnou minci Ferdinanda II., uloženou ve sbírce Moravského zemského muzea, která je jednou z nejvýznamnějších v zemi. Zajímavostí je počet dochovaných mincí, existují pouze čtyři známé exempláře – dva jsou uloženy ve sbírce MZM, dva vlastní Národní muzeum v Praze. Česká mincovna vydává repliku v rámci cyklu Hold historickým mincovnám, ve kterém již vyšlo sedm nejkrásnějších tolarů z českých, moravských a slezských mincoven od Jáchymova až po Kroměříž. „Zajímavostí je proces výroby, kdy přes otisk originálu mince do speciální hmoty získáme autentický reliéf, který pak vysoustružíme do nových razidel. Pod mikroskopem je tak reliéf k nerozeznání od originálu. Repliku samozřejmě prozradí kruhový tvar střížku a absence dobové patiny. Originál brněnského tolaru byl ražen v podobě klipy, tj. do čtvercového střížku," uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

brnensky tolar1Brněnský tolar byl pokřtěn přímo v Dietrichsteinském paláci

Replika tolaru byla pokřtěna v Dietrichsteinském paláci, ve kterém sídlila v první polovině sedmnáctého století brněnská mincovna. Během křtu zazněly přednášky Dagmar Grossmannové a Jiřího Mitáčka, které posluchačům přiblížily ražbu mincí v Brně, dobu třicetileté války a její dopad na město. „Mincovna sídlila v paláci, který si nechal v letech 1614-1618 postavit tehdejší olomoucký biskup kardinál František z Dietrichsteina. Své mince zde začali razit moravští stavové, později zde byla ražena mince císařská i nekvalitní mince tzv. mincovního konsorcia. Tolarový hranáč (klipa) z r. 1621 patří mezi plnohodnotná platidla, která byla v letech 1621-1623 ražena ve vládních mincovnách jen velmi výjimečně," řekla Dagmar Grossmannová, vedoucí numismatického oddělení Moravského zemského muzea.

Zdroj: Česká mincovna


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...