Čtyři z pěti Brňanů by uvítalo více míst, kde se dá platit kartou

Brno, 25. září 2018 – Popularita platebních karet roste. Zatímco objem peněz, které Češi nosí v peněženkách, dlouhodobě klesá, platby kartou jsou již nejen ve větších městech považovány za samozřejmost. Dle průzkumu agentury Ipsos pro KB Smart Pay, pokud si má zákazník z Brna vybrat mezi dvěma obchody, který jeden umožňuje platby kartou a druhý ne, vybere si 80 % dotázaných spíše ten, kde se platit kartou dá. Tamní obchody, které platební terminál nemají, přicházejí o každého třetího zákazníka.

platebni karta

Češi si oblíbili komfort, který jim poskytují platební karty. Šedesát procent Brňanů používá platební kartu při každém nákupu, je-li to možné. Pokud se obchod, který terminál nemá, nachází v těsné blízkosti bankomatu, nabízí se jako řešení zajít si vybrat hotovost a do prodejny se vrátit. Každý třetí Brňan se ale v takové situaci již do obchodu nevrátí. Obyvatele Brna jsou tak nejradikálnějšími zastánci karet. K obchodníkům jsou mnohem shovívavější zákazníci z Prahy, těch se nevrátí jen 16 procent.

Průměrná částka, kterou lidé na Jižní Moravě zaplatí kartou, je 891 korun, přičemž ale statisticky tvoří polovinu všech plateb kartou částky do tří set korun. Podle průzkumu pak více než polovina Brňanů nemá zábrany zaplatit kartou nákup třeba jen za 50 korun.

„Zájem zákazníků o platy kartou potvrzuje i jejich otevřený přístup k rozšíření sítě terminálů. Více než tři čtvrtiny brněnských zákazníků by se dle průzkumu přiklánělo k jejich hustější síti. A 80 % preferuje pro nákup spíše takový obchod, který terminál má,“ komentuje postoj Brňanů generální ředitel KB Smart Pay Sirus Zafar.

Důvodů, proč lidé preferují placení kartou je několik. Prvním je vyšší bezpečnost, přes 65 procent Brňanů vítá skutečnost, že u sebe nemusí nosit velkou hotovost. A dále dodávají, že jejich nákupy jsou díky možnosti platit bezhotovostně flexibilnější a mohou je uskutečnit kdykoliv, bez ohledu na to, jak vysoký obnos v hotovosti u sebe mají.

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Leden 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF