Haléře ze zlata a stříbra jako pocta jejich autoru Františku Davidovi

Brno, 29. července 2015 - Česká mincovna 28. července v Brně slavnostně představila dvě sady replik československých haléřů platných od sedmdesátých do devadesátých let dvacátého století. Souběžně s jejich uvedením byla na brněnské prodejně Mincovny pro veřejnost otevřena instalace děl Františka Davida, autora těchto drobných mincí, která má připomenout jeho dílo na poli ražené mince a medaile.

halere ze zlata ceska mincovna brno frantisek david

František David se stal prvním umělcem, kterému se dostalo takovéto pozornosti od České mincovny. „Jeho nejznámější dílo mezi československými mincemi a medailemi vydáváme v podobě čtyř replik od pětníku po padesátník. Doplněné je o portrétní medaili od vynikajícího sochaře Jaroslava Bejvla,“ uvedl marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl. Podle něj se jedná o první emisi z volného cyklu, který bude připomínat dílo našich nejvýznamnějších medailérů minulého století.

Pět set sad vydaných v Mincovně respektuje provedení originálních haléřů. Pětník, desetník a padesátník jsou ze stříbra, dvacetník ze zlata. Portrétní medaile je také stříbrná. Cena jedné této sady je stanovena na 8 450 Kč. Pouhých padesát sad vydá mincovna kompletně ve zlatě s číslovaným certifikátem pravosti a grafickým listem. Jejich cena dosáhne 49 750 Kč.

František David se narodil v roce 1913 ve slováckých Buchlovicích. Díky svému talentu a píli se vypracoval na jednoho z nejvýznamnějších českých akademických sochařů, medailérů a řezbářů a stal se profesorem pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Tvůrce řady pomníků, reliéfních výzdob, portrétů, medailí, plaket a poštovních známek proslul zejména jako autor haléřových mincí.

ceska mincovna brno halere zlato stribro haler

„Jako první vytvořil František David dvacetihaléř, který však navrhl bez hvězdičky. Ta byla z ideologických důvodů dodána až později. Proto v 90. letech nebyl návrat k motivu bez hvězdičky jen bouráním starých symbolů, ale šlo vlastně o návrat k původnímu návrhu a o takové malé zadostiučinění pro autora,“ komentoval historii haléřových mincí Jaroslav Moravec z České národní banky a dodal: „S haléři Františka Davida mě pojí také jedna osobní vzpomínka, kdy jsem v dětství skládal mince do potřebných sedmdesáti haléřů, abych měl na kopeček zmrzliny, nebo do koruny čtyřicet, abych si mohl dopřát dva či točenou.“

František David zemřel v roce 2002 ve věku nedožitých devadesáti let. Dochovaná část jeho díla je nyní uložena v Muzeu Podhradí v jeho rodných Buchlovicích.

„Díky dobrým vztahům s dědici se nám podařilo zapůjčit do naší brněnské prodejny návrhy československých pamětních mincí z Muzea Podhradí. Druhá část naší instalace pochází z archivů České národní banky,“ doplnil Jokl. K vidění bude například nerealizovaný návrh oběžné jednokorunové mince nebo nerealizovaný návrh na poslední československé dukáty, které razila Mincovna Kremnice k 600. výročí úmrtí Karla IV. Brněnská prodejna České mincovny je otevřená v pracovních dnech od 9:00 do 18:00, výstava potrvá do konce srpna.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...