Listopad přinesl historicky nejvyšší přebytek zahraničního obchodu

Brno/Mladé Buky, 6. ledna 2014 – Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v loňském listopadu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 7,4 % a dovoz o 6,3 %. Obchodní bilance skončila přebytkem 38,7 mld. Kč, který byl meziročně o 5,1 mld. Kč vyšší.

cargo kontejner

„Zveřejněný listopadový přebytek zahraničního obchodu přes 38 miliard je historicky nejvyšším. Ukazuje, že český export už krizi překonal a firmám se daří prosadit se na zahraničních trzích, na kterých dochází k oživování poptávky. Jde především o evropské trhy (EU28), kde skončila obchodní bilance aktivem 73,5 miliard korun,“ uvedl Jiří Grund, předseda Asociace exportérů. Již tradičně je hlavním tahounem exportu automobilový průmysl, který se zvýšil meziročně o více než 9 miliard korun.

„Celkové kladné saldo za rok 2013 nakonec bude vyšší, než jsme očekávali. Díky skvělým číslům bude predikovaná hranice 350 miliard zcela jistě překonána a můžeme se dostat až někam k číslu 365 miliard korun. V tomto směru rozhodnou prosincová čísla,“ doplnil Grund.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...