Export českých firem bude dál ovlivňovat slabá koruna

Brno, 3. února 2015 - Slabá koruna bude v letošním roce dál pozitivně ovlivňovat export českých firem. Zvýší se objem tržeb většiny strojírenských podniků. Svaz strojírenské technologie odhaduje, že celkový objem exportu jeho členských firem naroste letos o několik procent. Firmy kompenzují propad exportu do Ruska v jiných teritoriích, například Turecku, USA nebo Kanadě. Vedle toho pokračují v již započatých aktivitách v Číně, Indii, Kazachstánu, Brazílii a dalších zemích jižní Ameriky.

Export exporteri cargo kontejner

Podle ředitele Svazu strojírenské technologie Oldřicha Paclíka je ale hledání nových trhů nákladný a dlouhodobý proces, který nemusí vždy přinášet okamžité výsledky. „Velmi důležité je trvalé posilování konkurenceschopnosti firem a udržení stávajících zákazníků. V rámci tohoto procesu zůstává stále nezastupitelným marketingovým nástrojem prezentace aktuálního výrobního portfolia firem včetně technických a technologických inovací na hlavních oborových světových výstavách a veletrzích, mezi nimiž zaujímá významné místo EMO Hannover a Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně,“ uvedl Paclík.

Růst obratu v letošním roce plánuje i strojírenský koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek. Podle generálního ředitele Jiřího Prášila firma letos v obratu poroste o 10 až 15 procent.

Právě Indie a Čína patří k prioritním zemím, kam podle aktuální strategie podporuje vývoz českých firem Česká exportní banka, která financuje export do zemí s vyšší mírou rizikovosti.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška bude český export letos primárně ovlivňován poptávkovou situací v exportních teritoriích. Státní intervence, jako exportní politika či pojištění EGAP, mohou změnit exportní objemy jen marginálně. Zásadnější, i když stále jen malý dopad na celkový český export, může mít vývoj vzájemných sankcí EU s Ruskem. „Dopad bude malý, protože se ruská poptávka po dovozech prudce sníží bez ohledu na sankce, a to kvůli prohlubující se recesi ekonomiky,“ sdělil Sobíšek. Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary bude českým exportérům nadále nahrávat slabá koruna. „S vysokou pravděpodobností se bude v průměru kurz koruny vůči euru letos pohybovat ještě na slabších úrovních než v roce 2014,“ řekl Šimara. Podle Sobíška se exportéři mohou spolehnout na to, že pro ně nebude kurz EUR/CZK horší než 27 korun za euro. Pokud ale chtějí využít současné příznivější situace na trhu, měli by si směnný kurz pro své budoucí transakce zajistit.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF