Exportéři: Kvůli dění na Ukrajině vzroste význam obchodu s Německem

Brno, 6. května 2014 - Obchodní spolupráce s Německem byla klíčovým tématem XII. Exportního fóra, které se uskutečnilo v dubnu v Mladých Bukách. Setkání se zúčastnila stovka předních českých vývozců, významných ekonomických odborníků i představitelů vrcholné domácí politiky, včetně ministra financí Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

export nemecko

Téma letošního jarního fóra není zvoleno náhodně, Německo je již mnoho let nejvýznamnějším obchodním partnerem českých exportérů. Loni tam vyvezli zboží za 987,6 mld. Kč, což tvořilo 31,3 % hodnoty exportu. Meziroční nárůst činil 2,2 % a obchodní bilance skončila přebytkem 269,6 mld. Kč. Hlavní exportní komoditou byly stroje a dopravní prostředky, které tvořily 56,1 % z exportu do Německa.

„Německo je jednoznačně pro české exportéry klíčové. A protože není jasné, jak se bude dále vyvíjet krize v Rusku a na Ukrajině, význam Německa jako exportní destinace ještě více vzroste. Konkurence je tam silná, české firmy musí přicházet s neotřelými nápady a inovacemi. V rámci možností mohou konkurovat na tomto perspektivním teritoriu také cenou,“ uvedl Jiří Grund, předsedy Asociace exportérů.

Exportním fórem rezonovaly také události na Ukrajině a s tím spojené diskuse nad možným zesilováním ekonomických sankcí vyvolaných konfrontační politikou Vladimíra Putina. Zástupci Raiffeisenbank, která je generálním partnerem Asociace exportérů, připravili dva scénáře možného vývoje, kdy ten pesimističtější počítá s dopady nejen na zahraniční obchod, ale také na investice a spotřebu domácností (kromě jiné přes pravděpodobný růst cen plynu).


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF