Veletrhy Brno představily v roce 2012 tři nové veletrhy a vykázaly ziskové hospodaření

Brno, 19. února 2013 - Představenstvo společnosti Veletrhy Brno, a.s. projednalo na svém zasedání v pátek 15. února předběžné výsledky společnosti za rok 2012. Celkový obrat společnosti za uplynulý rok přesáhl 1 mld. Kč a hospodářský výsledek společnosti před zdaněním činí 169,6 mil. Kč zisku.

bvv250

Společnost vykazuje vyrovnané ziskové hospodaření a to i po odečtení vlivu prodeje pavilonu D pro potřeby Jihomoravského vědeckého centra. Průběžně hospodaří s velmi dobrou likviditou. Mimořádnými splátkami z inkasa z prodeje nemovitého majetku v průběhu roku bylo podstatně sníženo úvěrové zatížení. Účetní závěrka společnosti Veletrhy Brno a.s. je od roku 2010 auditována nezávislým auditorem - KPMG Česká republika Audit, s.r.o.

„Rok 2012 byl obtížným, ale úspěšným rokem“,  hodnotí uplynulý rok generální ředitel Jiří Kuliš. Veletržní průmysl je významně ovlivněn vnějším prostředím – přesto se i v situaci, kdy hospodářství ČR bylo uplynulý rok v recesi a Evropa ve fázi nulového růstu, podařilo dosáhnout vynikajících výsledků zejména Strojírenskému veletrhu a veletrhu zemědělské techniky Techagro. Za očekáváním naopak zůstal Stavební veletrh, který je ovšem prezentací oboru, jež oslabuje již čtvrtý rok po sobě.

Zhruba 60% tržeb společnosti pochází z pořádání veletržních akcí a pronájmu kongresových,  konferenčních a jiných prostor. Dalších 40% tržeb je realizováno výstavářskými a dalšími službami. S objemem 305 mil. Kč (30% tržeb) je společnost Veletrhy Brno i významným exportérem služeb.  Služby pro zahraniční subjekty jsou realizovány  na brněnském výstavišti a na zahraničních veletrzích – především prostřednictvím vlastních zastoupení BVV v Moskvě a Düsseldorfu.

Brněnské výstaviště bylo v roce 2012 dějištěm 41 veletržních akcí pořádaných BVV a dalších 7 hostujících akcí včetně veletrhů Amper, Zelený svět, Gaudeamus. Výstaviště navštívilo v uplynulém roce celkem 750 tis. návštěvníků z 81 zemí. Mírný pokles oproti očekávání byl způsoben přesunem veletrhu Autotec na září 2013, kdy bude součástí nového veletrhu Eurotrans, který zahrne komplexně celé téma dopravy. V roce 2012 zařadila firma Veletrhy Brno do svého portfolia tři nové veletržní tituly – taneční veletrh Dance Life Expo, obnovenou premiéru měl veletrh franchisových konceptů Franchise Meeting Point a také první ročník finančního veletrhu Peníze. Nové veletrhy byly úspěšné, oslovily očekávanou cílovou skupinu a proto s nimi BVV počítá ve veletržním kalendáři v dalších letech.

Dlouhodobě rostoucí trend zaznamenávají pronájmy výstaviště pro firemní akce, konference, kongresy, kulturní a sportovní akce. V roce 2012 zde byly organizovány některé nové akce jako např. konference managementu Škoda Auto, firemní setkání společností AVON, Česka spořitelna, Penny Market, Tyco nebo kongres ODS. Pravidelnou kongresovou akcí na výstavišti je Kardiologický kongres, největší lékařský kongres v Česku. Kongresový pavilon E využily poprvé Česko-slovenský hematologický a transfuziologický sjezd, mezinárodní kongres Biofórum a internistický kongres. Prostory pavilonů jsou využívány i pro filmové účely (např. reklamní spoty Audi, Mercedes).

Společnost Veletrhy Brno podporuje kulturní, sportovní a společenské dění v regionu. Rovněž se významně podílí na zaměstnanosti v Brně a okolí především ve službách, které souvisejí s veletrhy a dalšími akcemi na brněnském výstavišti – jedná se o stavební a odborné řemeslné práce, ubytování a stravování, propagaci nebo spedici.

Zdroj: BVV


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...