V Brně začal 54. mezinárodní strojírenský veletrh

Brno, 10. září 2012 (MEDIAFAX) - V Brně začal v pondělí mezinárodní strojírenský veletrh, největší výstava svého druhu ve střední a východní Evropě. Účastní se jej na 1900 vystavovatelů z 32 zemí. Veletrh potrvá na výstavišti v Pisárkách až do konce tohoto týdne. Spolu s ním se na výstavišti koná mezinárodní veletrh obráběcí a tvářecí techniky IMT a technologické veletrhy Fond-ex, Welding, Plastex a Profintech spolu s veletrhem osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí Interprotec.

CNC-MSV

Během prvního dne navštíví výstaviště prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas. Do Pisárek zamířili i další politici - jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) si prohlédl expozice ve společnosti ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS).

Brněnský veletrh je nejvýznamnější přehlídkou průmyslových technologií v Česku a střední Evropě. Na stěžejní veletržní událost se chystají zástupci tisíců českých i zahraničních podniků, do Brna přijede i prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas (ODS).

"Letošního ročníku se zúčastní více jak tisíc osm set šedesát vystavujících firem z dvaatřiceti zemí. Výstavní plocha se ve srovnání s loňskem mírně zvýšila, obsazené jsou všechny haly brněnského výstaviště a také část nekrytých ploch," řekl ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu Jiří Rousek. Manažery výstaviště těší, že se opět vracejí některé firmy, které veletrh v posledních letech vynechaly. "Získali jsme také řadu nových vystavovatelů z Česka a především ze zahraničí, takže se zájmem o účast jsme spokojeni," dodal.

Podle mluvčí výstaviště Dity Brančíkové bude podíl zahraničních vystavovatelů stejně jako loni mimořádně vysoký - dosáhne čtyřiceti procent. Zahraniční firmy přijedou z 32 zemí a vůbec nejvíce – přibližně 350 vystavovatelů – se opět přihlásilo z Německa, které má na MSV tradičně nejsilnější zastoupení. "Na dalších místech se ovšem pořadí změnilo, protože velký zájem o prezentaci v Brně projevily dvě významné světové ekonomiky, Indie a Rusko," upozornila Brančíková.

>>> Doporučujeme: V Brně šlapou chodník desítky prostitutek navíc, přilákal je strojírenský veletrh

Díky podpoře indického ministerstva obchodu a průmyslu se MSV v rámci projektu India Show zúčastní 130 indických průmyslových podniků z různých oborů. Jejich společná expozice obsadí třetinu pavilonu Z a chystá se také několik dvoustranných setkání českých a indických firem. Význam projektu India Show podtrhne návštěva indické delegace vedené ministrem obchodu a průmyslu Anandem Sharmou.

Čestným partnerem veletrhu je Rusko s historicky největší prezentací Ruské federace na brněnském výstavišti v počtu přibližně 90 firem. Také za rozsáhlou ruskou expozicí v pavilonu A1 stojí podpora vlády a Ministerstva průmyslu a obchodu Ruské federace. Zastoupeny jsou průmyslové podniky z deseti ruských regionů a nechybějí mezi nimi velké státní korporace jako Ruské železnice nebo Rosatom. Rozvoj dvoustranných hospodářských kontaktů podpoří akce jako Rusko – český dialog o inovacích "120 sekund" nebo Business den Ruské federace.

Čtvrtou nejpočetněji zastoupenou zahraniční zemí bude Slovensko se 70 vystavovateli, následují Itálie (50 firem) a Rakousko (40 firem). Ze světových ekonomických velmocí opět nechybí ani Čína a v rámci doprovodného programu proběhne ekonomický dialog USA – ČR za účasti delegace amerického ministerstva obchodu.

Se zvláštní expozicí se na veletrzích představí Jihomoravský kraj. Organizuje totiž prezentaci středních odborných škol na Veletrhu odborného vzdělávání. Přehlídku možností odborných a učňovských škol zahájili náměstci Stanislav Juránek (KDU-ČSL) a Václav Božek (ČSSD).

Expozice Jihomoravského kraje se letos zúčastní osmnáct odborných středních škol zřizovaných krajem. Jedná se o školy, které mají ve studijním programu obory zaměřené především na strojírenství, elektrotechniku a informační technologie. Cílem je především zvýšení zájmu žáků 8. a 9. tříd základních škol o technické obory, prohloubení spolupráce technických firem se středními školami zřizovaných krajem a spolupráce podnikatelského a veřejného sektoru. "Účast škol na veletrhu je financována z rozpočtu kraje," řekl mluvčí hejtmanství Jiří Klement.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...