Za šest let provozu svezl brněnský Seniorbus šedesát tisíc cestujících

Brno, 7. června 2022 – Už šest let funguje v Brně služba Seniorbus. Speciální bezbariérové automobily dopravují seniory nejčastěji k lékaři nebo na úřady. Seniorbusy přepravily celkem už šedesát tisíc lidí. V letošním roce urazily skoro sedm tisíc kilometrů.

senior ruka hul

„První Seniorbus vyjel do brněnských ulic v roce 2016. Poptávka rostla velmi rychle, proto jsme brzy přikoupili druhý, pak třetí a čtvrtý vůz. Nyní jich po Brně jezdí šest a jsou každodenně plné. Seniorbusy jsou našim splněným předvolebním slibem z roku 2014. Jsem rád, že se daří seniorům tímto způsobem ulehčit cestování po městě,” uvedl Petr Hladík, první náměstek brněnské primátorky za KDU-ČSL.

Seniorbusy ročně najedou okolo dvou set tisíc kilometrů. I přes navyšování počtů vozů je zájem Brňanů o tuto službu stále velký. „Za jeden měsíc evidují zaměstnanci v call centru okolo dvou tisíc hovorů a zhruba sto nových klientů. Za měsíc si lidé objednají i přes 1500 jízd. Zájem je stále obrovský, proto chceme tuto službu rozhodně zachovat a dále rozšiřovat. Službu využívají lidé nad sedmdesát let a lidé s tělesným postižením, pro které může být doprava po Brně komplikovaná,” dodal Hladík.

Kapacita Seniorbusů je omezená, proto nyní musí v call centru odmítat i čtyři sta objednávek za měsíc.
„V provozu nyní máme šest autobusů, ale je nutné se bavit i o pořízení dalších vozů, Brňané si totiž Seniorbus oblíbili. Největší poptávka je na časy mezi sedmou a čtrnáctou hodinou, přičemž největší vytížení mají Seniorbusy okolo deváté hodiny. Senioři je nejčastěji využívají při cestě k lékaři, na hřbitov nebo když potřebují vyřídit záležitosti na úřadech,” doplnil Hladík.

Senioři si mohou objednat odvoz na konkrétní hodinu mezi 6. a 22. hodinou. Jedna jízda stojí padesát korun a za měsíc je možné si ji rezervovat celkem šestkrát. „Jízdné padesát korun nám pomáhá pokrýt náklady na provoz Seniorbusů. Město na jeho provoz přispívá ročně částkou 6 milionů korun,” shrnul Hladík.

Projekt Seniorbus funguje od 1. června 2016. Autobusy provozuje Dopravní podnik města Brna v součinnosti s Odborem sociální péče Magistrátu města Brna.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...