SAKO Brno umyje 57 tisíc černých popelnic

Brno, 30. dubna 2022 – Právě začalo tradiční brněnské mytí černých popelnic. Od dubna do konce října projde očistou většina z 57 tisíců kontejnerů a popelnic na směsný komunální odpad. Služba, která není v České republice úplně standardní, v Brně probíhá už více než deset let a je zahrnuta v ročním poplatku za svoz odpadu.

sako brno myti popelnic archiv

Mytí nádob zajišťují dvě speciální vozidla odpadové a svozové společnosti SAKO Brno, vybavená mycím zařízením. Očista probíhá během pravidelného svozu odpadu. Nádoby se vyprázdní a ostříknou pod vysokým tlakem horkou vodou bez saponátů. Čištěním se popelnice zároveň dezinfikují. Veškerou špinavou vodu z mytí zachycují sběrné vany speciálních vozidel.

„Tímto postupem nedochází k znečišťování ulic, nezatěžuje se životní prostředí ani kanalizační síť. Použitou vodu odvážíme do areálu Divize Svoz, kde SAKO Brno postavilo vlastní čistírnu,“ upřesňuje Filip Leder, předseda představenstva SAKO Brno. Společnost nedávno nakoupila nový typ mycího vozu, který tuto službu ještě více zefektivní.

Obě speciální vozidla disponují vysokotlakou hadicí sloužící k ručnímu způsobu mytí. SAKO Brno proto plánuje letos očistit také znečištěné nádoby pro oddělený sběr skla, tzv. DUO zvony. „V Brně jich máme téměř pět set a některé z nich, zejména ty pod korunami stromů, si jarní mytí jistě zaslouží,“ dodává Filip Leder.

Foto: SAKO Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...