Město investuje přes milion do bezbariérových úprav ulic

Brno, 31. srpna 2020 – Čtyřem projektům zaměřeným na podporu bezbariérovosti v Brně dali nedávno zelenou brněnští radní. Ještě letos by měl projít úpravou obrubník na Komenského náměstí, bezbariérové úpravy přechodů čekají ulici Křížovou, v oblasti se návazně opraví i asfaltový povrch chodníku v úseku Mendlovo náměstí – Ypsilantiho. Úpravy povrchů se plánují na přestupním uzlu před nádražím v Králově Poli. Celkem vyjdou bezbariérová řešení na více než 1 milion korun.

vozickar schody

„Naším cílem je vytvářet z města přístupné prostředí, které umožní bezpečný a samostatný pohyb a užívání všem bez ohledu na jejich schopnosti, znalosti a zdravotní stav. Postupně chceme snižovat počet bariér, kterým ve městě lidé musejí čelit,“ vysvětlila primátorka města Markéta Vaňková.

K tomu napomáhá i Poradní sbor RMB pro bezbariérové Brno. „V rámci své činnosti tento poradní sbor vypořádává podněty občanů, uživatelů, městských částí a dalších. Spolupracuje například i s Brněnskými komunikacemi nebo Dopravním podnikem města Brna. Tyto podněty upozorňují na konkrétní bariéry, které ve městě máme. Každý z nich je vždy prověřen z hlediska možnosti realizace, připravenosti, vlastnictví, vytvoření ucelených bezbariérových tras, vytíženosti a dalších aspektů. Po tomto procesu doporučil poradní sbor realizovat 4 projekty,“ dodal náměstek primátorky Petr Hladík.

Ještě v letošním roce by mělo dojít k úpravě obrubníku na Komenského náměstí včetně varovného pásu. Celkem vyjde na 48 000 korun. Bezbariérové úpravy přechodů v ulici Křížové vyjdou na 896 000 korun. Brněnské komunikace opraví v návaznosti na přechody v Křížové také asfaltový povrch chodníku v oblasti Mendlovo náměstí – Ypsilantiho. Za 96 000 korun se připraví projektová dokumentace na úpravu povrchů a obnovu vodící linie na přestupním uzlu u nádraží v Králově Poli.

Práce zde začnou v příštím roce. „Doposud bylo z peněz na bezbariérovost čerpáno 3 800 000 korun na bezbariérové úpravy zastávek Grohova. Celkem pro letošní rok disponoval rozpočet na zvýšení přístupnosti města částkou 5 130 000 korun,“ přiblížil radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...