Nad sídlištěm v Komárově vznikl u Staré Ponávky nový park

Brno, 18. května 2020 – V průběhu loňského roku stavbaři upravili první část břehu Staré Ponávky. Nad sídlištěm v Komárově vznikla parková plocha o rozloze přibližně 1,45 hektarů. Nově se zde návštěvníci dostanou i k břehu říčky.

revitalizace stara ponavka

„Úprava lokality nad sídlištěm je prvním realizovaným krokem v plánované revitalizaci téměř 4 km dlouhého toku Staré Ponávky. V místě bývalého parkoviště a výběhu pro psy vznikl při ulici Kalová nový park s množstvím stromů. Lidé určitě ocení i přístup k říčce, pobytové schody a molo. Při pracích jsme chtěli maximálně zachovat stromy podél toku. Ty byly doplněny dalšími stromy, keři a bylinami. Novou páteřní stezku budou moci využívat pěší i cyklisté. Celkově stály úpravy prostoru 20,25 milionu korun,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Práce na revitalizaci této části toku začaly v lednu loňského roku a skončily v prosinci. Dříve regulovaná říčka byla upravena do přírodnější podoby a byla přemostěna třemi lávkami. Ty propojují blízké sídliště s komerčním areálem Svatopetrská. Podél toku stavbaři vybudovali betonovou komunikaci a další mlatové stezky, které se kombinují s kamennou dlažbou. Přibyl i nový mobiliář a dřevěná lehátka rozmístěná po obvodu centrální louky.

Celá stavba se koordinovala s úpravami sousedního pozemku soukromého investora. Následovat by měly práce na 2 etapách (v rámci jedné stavební zakázky), které směřují od nového parku k řece Svratce. V současné době se soutěží zhotovitel. Předpokládané náklady jsou přibližně 20 milionů Kč.

Foto: Z. Kolařík


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...