Vodné a stočné v Brně v roce 2019 zdraží o 5 procent

Brno, 20. listopadu 2018 – Brněnští radní schválili ceník vodného a stočného, který začne platit od začátku roku 2019. Oproti tarifům platným od roku 2017 dojde k navýšení ceny o 5 %. Cena za jeden kubík vody včetně DPH bude 79,53 korun (vodné 38,80 a stočné 40,73). V současnosti stojí kubík 75,74 korun. Průměrná cena vody v České republice v letošním roce je 85 korun.

voda vodne stocne

Jako v předchozích letech, i letos Státní fond životního prostředí zveřejnil Sociálně únosné ceny pro vodné a stočné pro rok 2019, které pracují s tím, že spotřeba vody je u každého průměrně 88,7 litru vody na den. Pro Jihomoravský kraj byla pro příští rok vypočtena cena 116,18 korun za kubík vody.

„Vyplývá z toho, že cena vodného a stočného bude i příští rok v Brně hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny a zůstane i nižší než cena vody ve většině ostatních krajských měst. V minulých dvou letech se navíc cena vody nezvyšovala. Plánované navýšení zohledňuje i fakt, že město zvýšilo podíl využívání povrchové vody a připravuje rozsáhlé investice do druhé části dostavby kanalizace v Brně a současně také do projektu kalového hospodářství v čistírně odpadních vod v Modřicích,“ vysvětlil náměstek primátora pro investice a dopravu Richard Mrázek.

Druhá etapa kanalizace v Brně zahrnuje výstavbu a rozšíření kanalizací v pěti brněnských městských částech. V Bosonohách, Brně-jihu, Líšni, Tuřanech a Maloměřicích a Obřanech vznikne dohromady přes 15 kilometrů splaškové kanalizace, 10 kilometrů dešťové kanalizace a 5,6 kilometru vodovodu. Předpokládaná cena zakázky, na niž teď město hledá zhotovitele, je miliarda korun


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...