V Kampusu se o víkendu střetli středoškoláci s umělou inteligencí

Brno 19. března 2018 – Sestavit jídelníček pro člena týmu pro let do vesmíru nebo smíchat substanci tak, aby co nejdéle vytvářela kyslík k dýchání. To je část úkolů, které musela o víkendu řešit téměř padesátka středoškoláků, aby se vykoupila ze spárů umělé inteligence.

kampus n-trophy umela inteligence 2018

Nejde o scénář k novému dílu Války světů, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale o mezinárodní soutěž N-trophy pro tříčlenné týmy středoškoláků, která proběhla tento víkend v Brně. „Chceme zábavnou formou ukázat nadaným studentům z celé České republiky a Slovenska, že děláme v Brně špičkovou vědu a zároveň je přilákat ke studiu na brněnských univerzitách,“ říká Milan Linkesch, projektový manažer Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu (JCMM), které mezinárodní soutěž pořádá už po osmé.

Letošní ročník pořadatelé zaměřili na téma kosmos. Sobotní část soutěže se totiž odehrávala v kampusu Masarykovy univerzity v Brně, který jim z výšky připomíná vesmírnou loď. Společně s Biskupským gymnáziem se tak bohunický kampus na víkend změnil v největší party loď v celém vesmíru. „Soutěž N-trophy je jiná, než klasické předmětové olympiády. Studenti tu řeší úkoly pomocí experimentů v reálných laboratořích, navíc propojených do akčního příběhu,“ upřesňuje Linkesch. Letos se tak šestnáct týmů, které uspěly v kvalifikaci, ocitlo na obří vesmírné party lodi, kde se umělá inteligence starala o jejich zábavu.

O překvapení nebylo nouze
V pátek, po nezbytném seznámení s mimozemskou etiketou, studenti prohýřili večer ve vesmírném kasinu. Sobotní ráno je však čekalo překvapení – dluh ze hry si museli odpracovat. V laboratořích kampusu řešili pro umělou inteligenci čtyři úkoly z logiky, chemie, fyziky a biologie. „Nejvíc nás bavila logika, kdy jsme vymýšleli postup, jak rozeznat, zda je vesmírný objekt před námi přátelský nebo ne, a jak na něj reagovat,“ říká Tereza Kinská z týmu NoTryhard Kappa3 loňských vítězů z Hradce Králové. Nejtěžší byla podle ní fyzika, kdy museli pomocí testů zjistit, zda závaží puštěné volně z výšky padá rychleji než připevněné na řetízku a své závěry obhájit před odbornou porotou. Tu tvořili pracovníci Masarykovy univerzity v Brně, Akademie věd a studentů zapojených do programu podpory nadaných studentů, kterou také zajišťuje JCMM.

Únik z lodi i vesmírné volby
O akční závěr dne se postarala úniková hra. „Oznámili jsme studentům, že se umělá inteligence vymkla kontrole a nutí lidi bavit se až do jejich vyčerpání,“ říká s úsměvem Milan Linkesch. Při hře měli za úkol postupně vypnout její důležité části a dostat se tak z jejích spárů. Hra pokračovala i v neděli, kdy se v galaxii rozletěla zpráva o selhání umělé inteligence včetně jejího avatara – zástupce vesmírného parlamentu. O jeho post se proto ucházeli dva noví kandidáti. Studenti rozdělení do dvou týmu se celé dopoledne snažili pomocí debat, videí či lobbingu zvrátit vítězství ve volbách ve prospěch svého uchazeče. Podle Linkesche má akce také za cíl propojit a seznámit nadané studenty. „Víme, že se pak vzájemně setkávají i mimo odborné olympiády, což nás těší,“ doplňuje Linkesch.

Vítězové jsou z Brna
Vítězství z letošní mezinárodní soutěže N-trophy si odnesl tým z brněnského gymnázia třídy Kapitána Jaroše. „Jsme nadšení, konkurence byla letos opravdu velká. N-trophy nás hodně bavila, je to jediná soutěž, kterou známe, kde si ve stejné míře užijeme řešení úkolů i zábavu,“ říká Mikuláš Hampl z vítězného týmu Jarošťáci (se vrací). Brňáci byli nejlepší při řešení dvou ze čtyř soutěžních úkolů. Zvítězili v konkurenci 120 týmů z celé České republiky a Slovenska, které se přihlásily do prvního kola soutěže. „Zájem byl letos velký, měli jsme soutěžící od Sokolova až po Sninu nedaleko slovenské hranice s Ukrajinou,“ doplňuje Linkesch.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...