Masivní výsadba stromů na Poříčí pomůže od hluku i exhalací

Brno, 3. listopadu 2017 - V parku na rohu vymezeném čtyřproudovými komunikacemi Poříčí a Nové sady vysadila městská část Brno-střed stěnu z 242 vzrostlých habrů, která park i obytný prostor odcloní od rušné komunikace. Nová třešňová alej pak zkrášlí prostor před obytnými domy.

habr stromecek listy

Zelená plocha před domy v části ulice Křídlovická je z obou stran vystavena frekventovaným komunikacím. Z jedné strany přiléhá k dopravou vysoce zatížené čtyřproudé silnici na Poříčí, z druhé ji obtéká rovněž čtyřproudovka na ulici Nové sady. Místo je tak znehodnoceno vysokou hladinou hluku, zvýšenou prašností a exhalacemi.

„Na veřejném setkání s místními obyvateli jsme v říjnu 2015 mluvili o tom, co je zde trápí, co by pomohlo, aby toto místo plnilo lépe svoji funkci a učinilo místo příjemnějším k životu. Sousedstvím s dopravními tepnami trpí totiž nejen zeleň, ale především obyvatelé přilehlých domů,“ uvedla 3. místostarostka Jasna Flamiková.

Na základě podnětů a poznatků občanů pak Eva Wagnerová zpracovala projekt, který byl v těchto dnech zahájen masivní výsadbou 242 kusů vzrostlých habrů o výšce cca 3 metry. Již v příštím roce tyto habry vytvoří souvislou zelenou stěnu, která park a obytné domy odcloní od hlučné a prašné komunikace a přispěje ke snížení jejího negativního vlivu na lokalitu. Díky této vegetační cloně dojde ke zmírnění prašnosti a snížení hluku. Kromě habrů byly okolo komunikace v některých místech vysázeny také tisy o výšce 80–100 cm.

„Habry jako rychle rostoucí, neopadávající dřevina brzy vytvoří dokonalé oddělení dopravní ruchu od pobytové zóny v parku. Na jaře pak park rozsvítí svými růžovými květy 29 nově vysazených okrasných třešní, které vytvoří novou alej okolo cesty před domy. V létě pak tato alej poslouží jako stínící prvek. Před domy byly dosázeny záhony s hortenziemi, které se zde na některých místech udržely již z minulosti,“ popsala další proměny prostoru místostarostka Flamiková.

Městská část do výsadby investovala celkem 366 000 Kč. V okamžiku získání dalších potřebných finančních prostředků budou v parku provedeny další úpravy – výsadby dalších dřevin, trvalek, travin a osazení novým mobiliářem.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...