Sokolský Stadion na Kounicově čeká zásadní proměna

Brno, 24. května 2017 - Sokolský Stadion v Brně na Kounicově ulici čeká v letošním roce zásadní proměna jeho interiérů. V návaznosti na studii celkové obnovy objektu dochází v loňském a letošním roce k modernizaci prostor Stadionu, určených jednak pro nově vznikající Dětské centrum, které poskytne ojedinělé podmínky dětem ve věku 2-12 let ke komplexní a všestranné pohybové průpravě.

Sokolsky stadion kounicova

Provoz Dětského centra, které bylo v loňském roce finančně podpořeno z rozpočtu města Brna, Jihomoravského kraje, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, městské části Brno-střed a z prostředků Sokola Brno I v celkovém objemu 40 milionů, bude zahájen v září letošního roku. Během letních měsíců pak dojde ke zkvalitnění návštěvnického zázemí Stadionu, kdy bude rekonstruována vstupní dvorana objektu a dojde též k modernizaci vstupní části společenského sálu Stadionu. Finanční prostředky na tyto investice schválilo zastupitelstvo Jihomoravského kraje a města Brna.

Všestranné sportoviště i líheň olympioniků
Sokolský Stadion v Brně je jedním z největších sportovišť nejen na území města Brna, ale také v rámci Jihomoravského kraje. Areál Stadionu vznikal postupně podle projektu architekta Jindřicha Kumpošta a Miloše Lamla v letech 1922 stavbou venkovního cvičiště a v letech 1927-1929 stavbou polyfunkčního objektu, určeného jak ke sportovním a tělocvičným účelům tak i ke společenským a kulturním. Společenský sál Stadionu se stal na dlouho dobu největším kulturním centrem ve městě, kterému dominují varhany z pražského Rudolfina. Ve 30. letech zde odehrávaly koncerty České, Berlínské nebo New Yorské filharmonie. Tělocvičny Stadionu pak nabízejí obyvatelům města a kraje už 90 let zázemí jak pro rekreační tak i vrcholový sport.

Na Stadionu trénovali olympionici jako Alois Hudec, Zdeněk Růžička nebo Věra Růžičková a v současnosti na ně navazuje třeba gymnastka Kristýna Pálešová, volejbalista Matyáš Džavoronok nebo šermíř Alexander Choupenitch.

Objekt Stadionu byl dlouhou dobu ve velmi špatném technickém stavu. Poslední větší investice se zde uskutečňovaly v 70. letech 20. století. Sokol Brno I má v současnosti 2 000 členů v 8 sportovních oddílech. Stadion a jeho sportovní a společenské prostory navštíví týdně přibližně 10 000 uživatelů a kromě členů Sokola a veřejnosti využívají Stadion také střední a vysoké školy a stálé zázemí zde má také SK Volejbal Brno. Letos v říjnu se na Stadionu uskuteční také koncerty Filharmonie Brno, včetně zahajovacího koncertu Moravského podzimu.

Otevření nově zrekonstruovaných prostor Stadionu se uskuteční v říjnu, při příležitosti 90. výročí položení základního kamene ke stavbě Stadionu, a bude spojeno s řadou sportovních a společenských aktivit. Mimo jiné bude na budovu Stadionu promítnut videomapping, popisující historii a současnost budovy.

"Sokolský Stadion je významným sportovním a společenským centrem, kterým prošly už čtyři generace Brňanů. Sokol Brno I má proto ambici tento památkově chráněný objekt postupně obnovovat a modernizovat tak, aby se zde mohla i v následujících desetiletích rozvíjet kultura těla i ducha. Po zrekonstruovaných prostorách Dětského centra a vstupní dvorany nám zbývá modernizovat hlavní zázemí pro naše sportovní reprezentanty, tedy tělocvičnu sportovní gymnastiky a sportovní halu, a také společenský sál. Právě tyto ústřední prostory Stadionu jsou dlouhodobě ve velmi špatném stavu,“ uvedl Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...