Primátor předal patnácti mladým nadějným vědcům 4,5 milionu

Brno 25. února 2016 – Primátor města Brna Petr Vokřál dnes předal stipendijní šeky v hodnotě 4,5 milionu korun patnácti nejtalentovanějším doktorandům brněnských univerzit, kteří uspěli v soutěži Brno Ph.D. Talent. Ta prostřednictvím stipendií podporuje mladé vědce, aby se svému výzkumu mohli věnovat naplno.

ph.D. ma talent brno 2016 predavani

Program od roku 2009 v pěti ročnících podpořil 87 studentů téměř 30 miliony korun, jsou mezi nimi dnes uznávaní vědci i úspěšní podnikatelé.

Příjem pět až osm tisíc korun, hodiny práce v laboratořích a náročné studium. Tak obvykle vypadá život mladých doktorandů, kteří kromě vědeckých otázek musí řešit také jednu osobní: jak vůbec vyjít s penězi. Doktorandský plat je buď jejich jediným příjmem, nebo si přivýdělek musí hledat jinde – často na úkor studia. Zabránit tomu, aby brněnské univerzity přicházely o své talentované mladé vědce, pro které je snazší odejít do soukromé sféry či do zahraničí, má unikátní program podpory Brno Ph.D. Talent. V jubilejním pátém ročníku podpořilo město Brno prostřednictvím Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu (JCMM) patnáct nejnadějnějších studentů stipendijními šeky v hodnotě 4,5 milionu korun.

„Město Brno dlouhodobě podporuje vědu a výzkum. Každý rok se snažíme vyčlenit více peněz, jelikož se ukazuje, že takto financované prostředky pomáhají zvyšovat konkurenceschopnost Brna v mezinárodním měřítku. Navíc tito talentovaní vědci zvyšují kvalitu výzkumu a vývoje v Brně a lákají sem další zahraniční vědce. Investice do mladých talentů se Brnu vrátí,“ uvedl primátor města Brna, který doktorandům šeky předal.

ph.D. ma talent brno 2016jpg

Výzkum rakoviny i nových energetických zdrojů
Od počátku projektu v roce 2009 město v pěti ročnících podpořilo 87 studentů, kterým předalo celkem 29,7 milionu korun. V letošním roce uspěli mladí vědci s nadějnými projekty, které se věnují např. výzkumu kmenových buněk, rakoviny prsu, poškození jater sinicovými toxiny, ale i výzkumu v oblasti nových energetických zdrojů či statické analýzy programů.

„Jde o naprosto jedinečnou meziuniverzitní soutěž, na úrovni měst takový program podpory nikdo jiný nevyhlašuje. Je to skvělá možnost, jak udržet kvalitní studenty v Brně a zároveň přilákat talentované doktorandy z jiných univerzit či ze zahraničí,“ říká ředitel JCMM Miloš Šifalda.

Snadnější start vědecké kariéry
Otevřená soutěž pro studenty všech brněnských univerzit je určena pro doktorandy v prvním ročníku technických a přírodovědných oborů. Ti procházejí tříkolovým výběrem, během něhož je hodnotí mezinárodní komise, v jejíchž řadách zasedají také hodnotitelé grantů Evropské komise. V soutěži uspěje pouze každý šestý uchazeč. Vybraní doktorandi obdrží v následujících třech letech v pravidelných příspěvcích 300 tisíc korun. Díky nim dosáhnou alespoň na částku průměrného platu.  

Jak potvrzují také studenti, bez podobné podpory je start vědecké kariéry opravdu velmi obtížný. „Bez vedlejšího přísunu financí nejde s doktorandským příjmem vyjít. A i přes odhodlání a snahu investovat co nejvíce energie do svého výzkumu si pak řada studentů musí hledat různé brigády, což se často odráží na kvantitě i kvalitě výsledků,“ tvrdí například Michal Benovics, který na Masarykově univerzitě zkoumá parazity a jejich evoluci. Jak dodává, velkou výzvou pro něj byla také možnost srovnat se v konkurenci s dalšími vědeckými projekty.

brno phd ma talent 2016

Téměř 100% úspěšnost
Přestože jde o dlouhodobý program, přínosy je možné podle ředitele JCMM vidět už nyní. „Úspěšnost studentů v tomto programu se blíží stu procent, což je velký rozdíl proti standardnímu doktorskému studiu, které v běžných českých podmínkách nedokončí polovina studentů. Navíc je o talentované doktorandy velký zájem mezi technologickými firmami i v akademické sféře. Řada našich doktorandů po ukončení studia působí v brněnských centrech excellence a na prestižních institucích a spolupracuje s námi i nadále, např. při vedení nových doktorandů,“ popisuje Miloš Šifalda.

Bývalým doktorandům z programu Brno Ph.D. Talent se daří jak v akademické tak i v komerční sféře. Ľubomír Mráz vede úspěšnou startupovou firmu Sewio, která nedávno získala od investora na rozvoj bezdrátové rádiové technologie miliony korun. Společnost založil s tehdejším doktorandem VUT, který mu vedl diplomovou práci. Dnes společně v Brně zaměstnávají tým studentů i absolventy doktorského programu. „Program Brno Ph.D. Talent mi bezpochyby pomohl v kariéře. Zkušenosti, které jsem během studia získal, využívám dodnes. Stipendium mi pomohlo věnovat se škole naplno, aniž bych měl existenční problémy,“ říká.

brno phd ma talent 2016 vedec zkumavka

Mít motivované doktorandy je důležité
Jedním z „absolventů“ programu Brno Ph.D. Talent je také uznávaný vědec Marek Mráz. Ve výzkumném centru CEITEC vede laboratoř, kde se věnuje hlavně studiu leukémie a lymfomů. A spolupracuje dále se školiteli, kteří jej jako doktoranda vedli. „Snažíme se v této oblasti společně pracovat a věřím, že se nám podaří zlepšit i terapii pacientů,“ říká.

Program Brno Ph.D. Talent, který jeho studium podporoval v letech 2010 – 2012, považuje za velmi důležitý. „Umožňuje studentům věnovat se naplno výzkumu v momentě, kdy většinou dělají klíčové rozhodnutí, zda ve vědě zůstat,“ říká Marek Mráz a dodává: „v Brně vznikly v posledních několika letech nové výzkumné instituce a především CEITEC přitáhl mnoho dobrých vědců, jak českých tak zahraničních. Nyní je potřeba etablovat týmy a získat nejen kvalitní vedoucí skupin, ale právě také motivované doktorandy a post-doky. Program Brno Ph.D. Talent tomu hodně přispívá a zasloužil by si rozšíření.“


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...